Frank de Boer vindt het jammer dat Ajax en Wim Jonk geen oplossing hebben gevonden voor het geschilpunt dat was ontstaan. Jonk werd in november door Ajax ontslagen omdat hij niet meer aansloot bij de vergadering van het technisch hart. Hij ging hier niet mee akkoord en er zou een rechtszaak volgen. In december kwam hij hierop terug legde zich neer bij het besluit van Ajax. “Uiteindelijk ben ik teleurgesteld dat hij niet aan tafel schoof”, vertelt de trainer in een interview met Fox Sports. “Ik denk dat wij net als Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Edwin van der Sardezelfde dingen bedoelen. Daarom is het jammer dat we er uiteindelijk niet uit zijn gekomen.”

Volgens De Boer was er geen andere weg meer te bewandelen. “Wim wilde niet aansluiten en ging voor ons gevoel zijn eigen weg met de jeugdopleiding. Wij hadden daar geen grip meer op. Dat hij een hele grote stem daarin heeft omdat hij er dagelijks mee te maken heeft, is duidelijk. Maar wij moeten er wel vanaf weten. Als wij er niets vanaf weten is dat geen goede zaak. Uiteindelijk is dat het geval geweest. Hij moest aansluiten en dat wilde hij niet. Dan is er maar één oplossing.”

Naast Jonk vertrok ook Johan Cruijff. Als adviseur en oprichter van het Plan Cruijff had Cruijff een belangrijke taak bij Ajax. Veel contact met Cruijff heeft De Boer niet meer. “Dennis Bergkamp had meer contact met Cruijff. Ik denk dat ik capabel genoeg ben om zelf te weten hoe we willen spelen en hoe Ajax wil spelen, samen met de mensen die ik om me heen heb zitten. Daar hoef ik niet elke week met Johan over te praten.”

Ondanks het vertrek van Cruijff zal Ajax doorgaan om zijn plan te volgen. “Het Plan Cruijff is gewoon de filosofie van Ajax. Dat de jeugd bovenaan staat en dat we graag 60 tot 70% van onze jeugdspelers in de selectie willen hebben. Dat staat als een paal boven water. Dat we de jeugd sneller klaar willen stomen voor het grote werk, zal altijd zo blijven. We hebben geprobeerd om daar meer gas op te geven, dat kan je dan het Plan Cruijff noemen. Wij staan daar volledig achter. We gaan gewoon door met wat Ajax altijd wil en dat is aantrekkelijk voetbal spelen en domineren met veel eigen jeugd. Als dat niet lukt, zal je af en toe een aankoop moeten doen.”