Trainer Frank de Boer was na afloop van de wedstrijd tegen sc Heerenveen (0-2) vooral tevreden over het spel van zijn ploeg in de tweede helft. “We zijn geduldig geweest en hebben de controle gehad. Alleen in de eerste helft vond ik wel dat we veel beter hadden kunnen en moeten spelen. Qua passzuiverheid, maar ook qua slimmigheden om diepte te zoeken. In de tweede helft hebben we dat denk ik veel beter gedaan”, blikt De Boer terug met de NOS.

Het breekpunt van de wedstrijd was net als zondagmiddag een strafschop. Na een handsbal van Otigba legde de scheidsrechter de bal op de stip. “Ik zag de beelden net terug en hij kan zijn arm ook gewoon naast zijn lichaam houden. Zijn arm steekt toch een beetje uit, waardoor de bal tegen zijn hand aan komt. Ik denk dat heel veel scheidsrechters hiervoor een strafschop zullen geven.”

Toch wordt er uit verschillende hoeken gezegd dat Ajax goed weg komt met weer een strafschop. De Boer is het daar echter niet mee eens. “Die discussie moeten we achter ons laten. Over de penalty tegen FC Utrecht is al genoeg gezegd en deze penalty was zeker van een ander kaliber. Acht van de tien scheidsrechters geven hier een strafschop voor. We hebben in ieder geval wel verdiend gewonnen.”

Ajax staat door deze overwinning weer boven PSV. Doordat ook de Eindhovense ploeg dinsdagavond met 2-0 won, blijft de titelstrijd onaangenaam spannend. “Zij mogen roepen wat ze willen. Wij moeten zorgen dat we stoïcijns blijven en gewoon onze plicht doen. Dat is wedstrijden winnen.”

Opvallende basisspeler in Heerenveen was Thulani Serero. De hoofdtrainer laat weten waarom hij Riechedly Bazoer niet opstelde. “Riechedly speelde al vier wedstrijden wat minder. Ik heb ook tegen hem gezegd: ‘Jongen, je mag supertrots zijn op wat je dit jaar hebt laten zien. Een basisplaats bij Ajax, geselecteerd voor het Nederlands elftal. Dat je het nu wat minder doet is helemaal niet erg’. We spelen nu natuurlijk wel om de prijzen, dus dan maak ik keuzes. Dat heb ik vandaag gedaan.”