Frank de Boer baalde na afloop van de teleurstellende wedstrijd. Toch is de Ajax-trainer ook nog enigszins tevreden met het gelijkspel, wat er zeker na de 0-2 eigenlijk niet meer in leek te zitten. “Als je na 84 minuten spelen 0-2 achterstaat en je uiteindelijk nog gelijkspeelt, dan mag je zeggen dat je ontsnapt bent. Thuis moet je gewoon al je wedstrijden winnen. We hebben dat buffertje van een gelijkspel nu verspeeld, dus we moeten de resterende drie wedstrijden winnen. Vooraf hadden we hier natuurlijk niet voor getekend. Dan hoop je dat je gewoon een goede uitslag neerzet en de druk continu bij PSV neerlegt. Nu voelen we beiden die druk”, vertelt De Boer in gesprek met de NOS.

De wedstrijd tegen Utrecht werd een moeilijk schaakspel. “Ik denk dat beide teams vandaag vrij goed stonden. Utrecht liet ons in ieder geval aan de bal, alleen het gaat er uiteindelijk ook om wat je er mee doet. We hebben hele kleine kansjes gehad. In de eerste helft hadden we vooral via Anwar El Ghazi veel dreiging. Op bepaalde momenten waren we te onnauwkeurig. Bijvoorbeeld die steekpass van Amin Younes op Anwar El Ghazi. Als die bal goed is, kan hij zo op de keeper aflopen. Al deed die keeper wel goed mee, moet ik zeggen. Maar dat soort momenten kwamen veel te vaak voor. Op het middenveld speelden we de bal verkeerd in of zelfs naar de verkeerde kleur. Natuurlijk heeft dat ook te maken met dat er heel weinig speelruimte was. Dat hebben zij ook gewoon goed gedaan, maar wij moeten dan zorgen dat we de juiste keuzes maken in de kleine ruimtes. Af en toe ging dat goed, maar ook heel vaak niet. Dan krijg je dit soort wedstrijden en zo’n schaakspel, net als in Utrecht eerder dit seizoen.”

“In de rust hebben we aangegeven dat we wat opportunistischer moesten gaan spelen”, vervolgt de hoofdtrainer. “We hebben toen aangegeven dat ze de bal wat sneller erin moesten gooien, dan vang je de tweede bal op en dan zal je zien dat de linies weer wat groter worden. Daar moet je continu mee spelen, dat is eigenlijk ook een soort van schaken. Eerst wat opofferen, wat je graag normaal gesproken niet doet, en vanuit daar proberen weer dat op te pakken.”

Na de 0-2 ging Van der Hoorn naar voren als stormram. Hij was vrijwel direct betrokken bij de 1-2 van Davy Klaassen. “Het toont wel onze veerkracht. Natuurlijk hebben we weer onze joker Mike van der Hoorn ingezet als spits. De eerste goal was een fantastisch voorbeeld daarvan en eigenlijk de tweede ook, want ook daar kopte hij de bal door. Fantastisch dat hij dat zo goed oppikt en dat de andere spelers daar zo goed op anticiperen. Al met al denk ik wel dat de 2-2 terecht was. Niet de penalty, maar wel het doelpunt.”

Er wordt van alle kanten gesproken over ‘lucky’ Ajax. De Ajax-trainer is het daarmee eens, hoewel hij ook vindt dat de andere clubs een andere keer geluk hebben gehad. “Aan het einde van de streep hebben we allemaal een keer dat geluk gehad. Utrecht heeft dat geluk wel eens aan hun zijde gehad en de andere keer heb je de pech aan je zijde. Aan het einde van de streep staat iedereen gelijk. Vorige week hadden wij bijvoorbeeld tegen Cambuur een penalty moeten krijgen. Toen werd hij niet gegeven en vandaag wordt hij in de laatste minuut wel gegeven. Ik had hem waarschijnlijk niet gegeven als scheidsrechter.”