Ajax verspilde zondagmiddag niet voor de eerste keer dit seizoen dure punten in de inmiddels als verloren te beschouwen strijd om het kampioenschap. De Eredivisie gaat hard op weg naar de meest zwakke kampioen ooit, maar of het Ajax nog gaat lukken die bescheiden eer op te strijken wordt een steeds grotere vraag. Frank de Boer keek na afloop van het gelijkspel tegen Roda JC (2-2) terug op het verloop van de tegendoelpunten. “De eerste goal was denk ik een lullig moment. Eigenlijk uit het niets dat er zo maar een 1-2 wordt gemaakt. Ik denk dat we daarvoor al de mogelijkheden hadden om de 3-0 en 4-0 te maken.”

“We hadden volgens mij twee keer een pass door het midden die zo hard werd gespeeld. Als je hem gewoon rustig meegeeft, lopen er twee mensen alleen op de keeper af. Dat verzuimden we. Daarna verspilden we nog wat andere mogelijkheden, maar er was eigenlijk niks aan de hand.” Ajax zorgde al vroeg in de wedstrijd voor een 2-0 voorsprong, het lag dus in de lijn der verwachting dat deze voorsprong verder zou worden uitgebouwd. En toch zag Roda kans om langszij te komen. “Zij proberen het even goed met lange ballen, maar we anticipeerden goed op de tweede bal, wonnen veel duels, en we speelden ook hardstikke goed voetbal vond ik. Met lopende mensen in de achterhoede, dat ging echt hardstikke goed. Dan is het een domper dat je in de dertigste minuut zo’n knullige tegengoal krijgt.”

Volgens De Boer gaf het opportunisme bij de Geel-Zwarten uit Limburg de doorslag. “Roda begon toen al nog meer opportunistisch te spelen, met Wielaert die ervoor ging spelen. In de tweede helft was dat helemaal duidelijk, waardoor ze vol 1 op 1 gingen spelen.” Waar de eerste minuten nog voor Ajax waren, keerde het tij gestaag naar de andere helft van het veld. “Het eerste kwartier hebben wij nog de eerste drie goede kansen gehad, met Vurnon (Anita) die op de achterlijn niet de juiste man kan vinden, volgens mij Chris (Eriksen) die hem net niet goed op z’n borst kan meenemen en Mounir (El Hamdaoui) die de eerste kans kreeg. Maar daarna krijgen we het een kwartier, twintig minuten heel moeilijk met scrimmages voor de goal.”

“Dan volgt veel opportunistisch spel met ook vrije trappen waarbij ze de hele luchtmacht naar voren brachten,” vertelt De Boer verder. “Ja en uiteindelijk maken ze dan die fantastische vrije trap en volgens mij kun je daar alleen maar voor applaudiseren. Volgens mij roetschte die ook nog langs het zijnet, het was een fantastische bal. Maar het is natuurlijk wel een domper dat je dus twee punten verliest hier.” Ondanks een late penalty die scheidsrechter Van Hulten Ajax nog vlak voor tijd gunde, kwam Ajax niet meer tot scoren. “Zo’n mogelijkheid moet je benutten,” reageert De Boer nog op de gemiste trap van zestien meter van de schoen van Mounir El Hamdaoui.

Of je het een speler kwalijk nemen kunt dat-ie een penalty mist, was vervolgens de vraag. “Wat denk je als je naar mij kijkt,” antwoordt De Boer breedlachs. “Herinner je je het nog?” doelt de hoofdtrainer op zijn eigen nooit zo positieve ervaringen met het nemen van penalties op belangrijke momenten in de wedstrijd. “Nee tuurlijk neem je dat hem niet kwalijk, Mounir doet dat ook niet expres en hij wil ook dat die drie punten mee naar Amsterdam gaan. Iedereen baalt ervan en ik denk hij nog het allerhardst.”

Foto: afdb.nl – Oscar