Ajax zette afgelopen zondag een hele grote stap richting de 34e landstitel. De Amsterdammers staan nog altijd eerste dankzij een beter doelsaldo van zes. Dat houdt in dat directe concurrent PSV komende speelronde met 7-0 moet winnen, ervan uitgaande dat Ajax ook wint met het minimale verschil: 1-0. Ajax-trainer Frank de Boer waakt daarom voor euforie. “Dat heb ik ook direct al aan de spelers aangegeven. Ik heb ze in de kleedkamer natuurlijk eerst gefeliciteerd met de overwinning, maar daarna heb ik ook gezegd dat ik erg blij was met de gegeven interviews. Dat kijk je natuurlijk altijd na, wat de quotes zijn. Het besef was natuurlijk dat we een goede uitslag hadden neergezet, maar uiteindelijk nu nog wel met lege handen staan. We zullen het nog wel moeten afmaken. Niet dat we zo meteen gaan denken van ‘dat doen we wel even’. Dat besef is er wel degelijk bij de spelers”, reageert De Boer tegenover Ajax TV.

Vaclav Cerny stond tegen FC Twente voor het eerst in de basis. Na ruim een halfuur bekroonde hij het vertrouwen van De Boer door na een mooie rush de 1-0 binnen te schieten. “Daarom had ik hem ook daar neergezet, omdat hij een fantastische individuele actie heeft op snelheid. We wisten dat hij een lange tegenstander zou krijgen en normaal gesproken hebben dat soort spelers moeite met wendbare tegenstanders. Dan probeer je daar van te profiteren, dus vandaar dat de keuze viel op Cerny. Hij heeft het al vaak laten zien bij Jong Ajax, dus toen hij tegen Volendam speelde vorige week wist ik al dat ik hem ging opstellen.”

Ook een andere aanvaller was zondag belangrijk. Amin Younes was in de laatste tien minuten betrokken bij drie doelpunten: twee assists en één goal. De Duitser speelde voorheen eigenlijk zelden een wedstrijd uit, maar gistermiddag was hij juist in de slotfase belangrijk. “Dat was misschien ook wel een beetje zijn achilleshiel. Hij speelde vaak twintig of dertig minuten fantastisch, maar daarna zakte zijn spel langzaam weg. Hij wordt steeds sterker. We hebben natuurlijk nu ook veel meer rust. Ik denk dat hij nu steeds constanter is geworden, dat is misschien wel zijn grootste overwinning. Hij moet toewerken naar meerdere goede acties per helft. Datzelfde geldt eigenlijk voor elke buitenspeler.”