De komende week – voor het sluiten van de transfermarkt – zal duidelijk worden of de Ajax-directie de in het diepe gegooide Frank de Boer een reddingsboei toewerpt of laat verzuipen.

Het jeugdige en lichte Ajax maakt onder leiding van De Boer zichtbaar stappen in de goede richting, maar blijkt als het er echt op aankomt zonder Luis Suarez, Mounir El Hamdaoui en Urby Emanuelson nog uiterst kwetsbaar. Geen prettige wetenschap na het vertrek van ‘Urby’ naar AC Milan, het getrek aan Suarez door Liverpool en de problemen en belangstelling (Bordeaux) betreffende El Hamdaoui. “Ik hoop dat het rustig blijft op de transfermarkt”, zei De Boer na de oorwassing bij FC Utrecht (3-0) wellicht tegen beter weten in.

De directie gaf zaterdag in elk geval een verkeerd signaal af. “Ik heb tegen Ajax gezegd dat ik Urby liever niet liet gaan”, aldus De Boer. “Zijn vertrek is een streep door de rekening. Op de linkerflank zitten er goede talenten aan te komen, maar zij zijn er nog niet. Ik had liever een half jaar speling gehad, maar moest lijdzaam toezien hoe hij toch werd verkocht. We zijn er nog niet uit of er een versterking moet komen. Daar wil ik over nadenken, want zo iemand mag talenten ook niet in de weg staan.”

Het drietal Rik van den Boog, Henri van der Aat en Jeroen Slop moet er in samenspraak met de raad van commissarissen voor zorgen dat de Ajax-selectie op peil blijft of – liever nog – een kwaliteitsimpuls krijgt. Dat kan door alles in het werk te stellen om Suarez en El Hamdaoui binnenboord te houden. De Boer opteert hiervoor. Financieel interessanter is het voor Ajax, dat afgelopen jaar 22,8 miljoen euro netto verlies leed, echter om de nieuwe trainer een frisse start te laten maken en met een (groot) deel van het geld uit de transfers van Suarez en El Hamdaoui zijn eigen groep te laten samenstellen. Daarmee zou De Boer bovendien kunnen worden behoed voor een onvoorziene valkuil.

Als Suarez en El Hamdaoui tegen hun zin aan hun contract worden gehouden, zullen de aanvallers op 1 februari wellicht voor de vorm zeggen zich weer voor honderd procent in te zetten voor Ajax. Of dat in de praktijk ook zo is, moet worden afgewacht. Suarez is nu met zijn hoofd al bij Liverpool, omdat hij via zijn zaakwaarnemer weet dat hij op Anfield Road het dubbele van zijn Ajax-salaris kan opstrijken. De knop weer omzetten, blijkt in zo’n geval vaak lastig.

Bron: Telegraaf      Foto: afdb – Oscar