Volgende week woensdag neemt Ajax A1 het in de kwartfinale van de UEFA Youth League op tegen Chelsea A1. Frank de Boer volgt de Europese prestaties van de A1 op de voet. “Het is natuurlijk hartstikke mooi dat zij ook midweeks tegen hele goede tegenstanders kunnen spelen. Er komt vaak een bepaalde ambiance bij kijken. Het is jammer dat het volgende week niet hier op De Toekomst is, maar op het complex van Chelsea waar geen publiek naar de wedstrijd toe mag komen. Dat is toch wel anders. Hier is het net een Europa Cup-sfeertje. Tot nu toe denk ik dat we een goede jeugd hebben staan die tegen elke tegenstander de bovenliggende partij was. Chelsea is misschien een betere tegenstander, maar ik verwacht wel dat we een goede kans hebben”, vertelt De Boer in gesprek met Ajax TV.

Bij wedstrijden van de A1 is De Boer vaak te vinden op De Toekomst. De hoofdtrainer van Ajax geniet vaak van wat het team laat zien. “De laatste Youth Leaguewedstrijd op De Toekomst was die tegen Sevilla. Daar hebben ze een hele goede wedstrijd tegen gespeeld en dik verdiend gewonnen. Dat dwongen ze ook gewoon af door goed spel. De wedstrijd tegen Lyon heb ik op televisie gezien. De eerste minuten hadden ze het daartegen lastig, maar daarna speelden ze het spelletje wat we graag willen zien.”

Voor de Youth Leaguewedstrijden wordt het team van Frank Peereboom vaak aangevuld met Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri. Cerny en Nouri zullen de komende weken wat vaker met de A1 meedoen. “Het is gewoon hartstikke belangrijk dat we kampioen worden met de A1. Dan spelen namelijk ook volgend jaar weer in de Youth League. Ook als het eerste geen kampioen wordt. Dan zitten ze weer in de voorrondes om uiteindelijk in de eindfase te komen van de Youth League, dus dat is hartstikke belangrijk. Wij willen graag dat soort internationale wedstrijden spelen, omdat dat een extra impuls is voor jonge spelers. Vandaar dat we er alles aan doen om goed te presteren in de Youth League én in de competitie. Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny zullen dan de kar moeten gaan trekken op dit moment. Deze week spelen ze alle twee weer even mee met Jong Ajax, maar ze zullen tegen Chelsea  weer meedoen met de A1.”

De Boer hoopt dat Ajax zich half april tot winnaar kan laten kronen van de ‘mini’ Champions League. Hij weet hoe belangrijk Europees succes van de Ajax-jeugd kan zijn. “Youth League-succes is goed voor de internationale uitstraling van de opleiding. Jonge talenten die misschien naar Ajax willen komen, zowel in Nederland als in het buitenland, weten dan dat hier de beste opleiding is. Het is dus mooi om te zien dat we er nog inzitten”, aldus De Boer.