Frank de Boer is nog lang niet klaar in Amsterdam. Tien maanden geleden volgde hij Martin Jol op, maar het liefst zou hij een tienjarig project van zijn trainersschap bij Ajax maken.

“Dat zou geweldig zijn”, vertelt De Boer in Voetbal International. “Natuurlijk heb ik ook mindere momenten. Als we punten verliezen, of als ik het idee heb dat ik de grip even verlies. Maar daar staan veel mooie momenten tegenover.”

“Ik ben hier op mijn plek. En mijn gezin vindt het heerlijk in Nederland, zij hoeven niet zo nodig weer te verhuizen. Zelfs als Barcelona morgen bij me aanklopt, zal ik daar niet op ingaan. Ik ben nog lang niet klaar hier.”

Marco van Basten is in beeld als nieuwe voetbaldirecteur. Opnieuw iemand die in het verleden als speler furore maakte bij Ajax. “Ik ben het met Cruijff eens dat de technisch directeur een voetbalman moet zijn. Dat brengt status en voetbalkennis met zich mee.”

“Kijk naar Real Madrid waar Butragueño en Zidane rondlopen, of Bayern München met Beckenbauer, Hoeness en Rummenigge: dan komen er even wat mensen binnenzetten. Ajax heeft vergelijkbare vedetten uit het verleden.”

“Ik was laatst op een trainerscongres van de UEFA en daar merkte ik weer hoe groot de internationale status van Ajax nog steeds is. Dat is gebaseerd op de prestaties van mensen als Cruijff, Van Basten en Bergkamp. Doe daar in het heden je voordeel mee, zou ik zeggen.”
(Simon Zwartkruis)