Het blijft als redactie lastig om in een zeer succesvolle eerste seizoenshelft de drie beste voetballers te kiezen. Wij beseffen dat een verkiezing zeer persoonlijk is. Iedere supporter heeft zo zijn favorieten. En voor vele spelers is wel wat te zeggen. Echter gaan we toch een poging doen om tot een eerlijke uitverkiezing te komen.

Het ontstaan van de verkiezing

Om tot een keuze te komen kijken wij allereerst wat de prestaties zijn van een willekeurige speler. Welke belangrijke momenten heeft de speler laten zien? Wat is zijn invloed binnen het team geweest, buiten zijn prestaties? Hoe is het gesteld met zijn populariteit bij jullie als supporters? En hoe kijkt men in de media aan tegen de prestaties van de speler? Nu zal het laatste het minst belangrijke zijn, omdat de verschillende media nogal “gekleurd” zijn als het gaat over Ajax en haar spelers in het bijzonder. Maar het geeft uiteraard wel een afspiegeling weer van de behaalde prestaties.

De kanshebbers

Als we kijken naar de spelers die een uitverkiezing op zijn minst verdienen, dan komen we tot het volgende rijtje:

  • André Onana
  • Nicolás Tagliafico
  • Matthijs de Ligt
  • Daley Blind
  • Frenkie de Jong
  • Hakim Ziyech
  • Dusan Tadic

Hieruit een uiteindelijke keuze maken is een bijna ondoenlijke taak. Maar we zijn uiteindelijk wel tot een keuze geweest. Allereerst willen wij de spelers benoemen die de top 3 net niet hebben gehaald in willekeurige volgorde. Waarom in willekeurige volgorde? Gewoonweg omdat deze spelers zo dicht bij elkaar zaten, dat het moeilijk was om een nummer 4 t/m 7 aan te wijzen.

Nicolás Tagliafico

Onze Argentijnse vechtmachine viel helaas net buiten een eervolle vermelding. Doet dat iets af aan zijn spel in de eerste seizoenshelft? Nee, absoluut niet. “Nico” was gewoonweg geweldig. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Moeilijk. Maar het moment van de aanslag van Müller in de wedstrijd tegen Bayern thuis zal altijd op ons netvlies blijven staan. Tagliafico is razend populair met zijn rushes, zijn opvallende aantal doelpunten als verdediger, maar vooral door zijn onuitputtelijke inzet.

Daley Blind

De verloren zoon kwam voor heel veel geld terug naar ons aller Ajax. Ondanks de kritische noten (over gekleurd gesproken) van sommige mensen in de media maakte hij zijn transfersom meer dan waar. Vooral in de Europese wedstrijden was Blind een rots in de branding. Blind leed bijna geen balverlies, had ontzettend veel intercepties, wat ook vooral het lage aantal tegendoelpunten van Ajax verklaart. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Ja, dat moeten zijn drie (!!) doelpunten tegen De Graafschap zijn geweest. Is dat zo lastig dan zou men zeggen? Ja zeker weten. Blind is namelijk onze (linker) centrale verdediger en die scoren over het algemeen niet vaak.

Frenkie de Jong

Wat zouden wij ons van Frenkie herinneren? Velen zullen zeggen, dat het de man van 75 miljoen is. Maar dan doen we de prestaties van Frenkie meer dan tekort. Frenkie is een geweldige speler. Enige minpunt: zijn soms wat stroperige voortzetting. De voortzetting is 9 van de 10 keer naar voren gericht, maar kan vaak nog wel wat sneller. Maar bovenal is Frenkie een onmisbare schakel in het positiespel van Ajax. Frenkie zet de spelers met één steekpass voor de keeper van de tegenpartij. Frenkie kan als geen ander spelmomenten “lezen”. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Lastig, omdat het er al velen zijn geweest. Maar we zullen ons de goal uit tegen PEC Zwolle zeker nog voor de geest kunnen halen.

Dusan Tadic

Dusan “he’s on fire” Tadic heeft een fantastische eerste seizoenshelft gehad. Was het altijd goed? Nee. Maar Dusan zet vaak in de wedstrijden de toon, scoorde heel veel belangrijke goals en neemt in dit elftal bijna altijd het voortouw. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Ja, maar dat is nog niet eens een van zijn vele doelpunten. Dat was namelijk het moment waarop hij tegen Erik ten Hag meldde dat de spelers zelf het voortouw moeten kunnen nemen in de wedstrijden als het daarom vraagt. Dit gebeurde naar aanleiding van de zeperd tegen PSV en voor de belangrijke wedstrijden tegen Bayern uit. Het zegt alles over de bereidheid van Tadic om te winnen. Tadic doet alles om te winnen en dat maakt hem uitermate populair bij de supporters. Tadic maakte ontzettend veel goals voor Ajax, vooral in Europees verband is hij met zijn goals uitermate belangrijk geweest. Zijn mooiste actie? Wellicht de voorbereiding op de goal van Neres tegen Standaard Luik met een weergaloze pirouette in het strafschopgebied..

De top drie

Nummer 3: Hakim Ziyech

De beste voetballer die we in de selectie hebben. Dit staat volledig buiten kijf. Hakim bepaalt de snelheid van het Ajax spel. Hakim is de dirigent in het Ajax-concert. De ballen worden vaak zo snel mogelijk bij Hakim ingeleverd. Die er vervolgens heel vaak iets goeds mee doet. Is het altijd goed? Nee. Hakim legt heel veel risico in zijn spel. Daardoor leidt hij nog wel eens balverlies. Dit gegeven kwam hem in het verleden vaak tot ongenoegen van de supporters te staan. Maar gelukkig is dat nu verleden tijd. De supporters waarderen nu de ware kracht van Hakim. Is zijn band met het publiek nu goed? Dat valt te betwijfelen, maar het heeft absoluut geen enkele invloed op zijn spel. Iets wat totaal onderbelicht blijft in zijn spel is het afjagen van de bal. Daarin is Hakim zo ontzettend belangrijk in het spel van Ajax. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Nee, dat waren er teveel. Kunnen we er één wedstrijd uitpakken? Ja, absoluut….. Bayern uit! Die wedstrijd (op de eerste 10 minuten na) was magistraal. Ziyech tikte toen met zijn spel de absolute Europese top aan met zijn spel. Zelfs de meest kritische criticasters waren het er toen mee eens, dat er geen maat stond op het spel van Ziyech. Eén wedstrijd gaf Ziyech niet thuis (net als al zijn ploeggenoten) en dat was de wedstrijd in Eindhoven. Toen had zijn spel het label onwaardig. Maar het is bij die ene wedstrijd gebleven, want voor het overige was het heel vaak smullen geblazen van de Marokkaanse spelmaker.Nummer 2: André Onana

De man uit Kameroen begon weifelend aan de eerste wedstrijden van het seizoen. Onana was toen (nog) niet de keeper van de voorgaande seizoenen. Maar na een aantal wedstrijden was daar de klasbak wederom. “Robonana” is met absolute voorsprong de beste keeper van Nederland en tikt met zijn spel ook de echte Europese top aan. Een keeper is pas echt goed als hij punten voor je pakt. Onana pakt punten voor Ajax. Dat staat als een paal boven water. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Nee, ook daar zouden we Onana tekort doen, gewoonweg omdat er zoveel belangrijke reddingen zijn geweest. In onbelangrijke wedstrijden (De Graafschap thuis één-tegen-één met Van Mieghem), maar vooral waren zijn belangrijke reddingen in de grote wedstrijden (Benfica uit, net voor tijd) ontzettend belangrijk. Een uitschieter? Ja, ook hij excelleerde in de wedstrijd in München. Onana heerste met hoofdletter H in zijn strafschopgebied. Werkelijk iedere hoge bal had Onana klem. De Duitsers werden er moedeloos van, wat de rioolkranten in Duitsland direct bewoog om Onana maar direct als opvolger van Neuer te bestempelen. Minpunt is wellicht zijn ijzige kalmte. Wellicht moet hij in sommige situaties eerder kiezen voor de voortgang. Onana wacht en wacht als een roofdier loerend op zijn prooi. Dat brengt hem af en toe nog wel eens in hachelijke situaties. Maar een keeper die ijsblokjes door zijn aderen heeft stromen, kom je niet veel tegen.

Nummer 1: Matthijs de Ligt

De absolute nummer 1 van de eerste seizoenshelft is natuurlijk onze aanvoerder. Waar moeten we beginnen? Hij is de motor van het team, de cementlaag tussen een goed gelegde en onbreekbare stenen muur. Onze aanvoerder geeft nooit op. Maar dan werkelijk nooit op. Zelfs in het Nederlands Elftal is De Ligt nu al onmisbaar. Zijn belangrijkste wapenfeit? Dat waren er veel teveel. Zijn intercepties waren talrijk. Had hij daar (veel) overtredingen voor nodig? Het antwoord daarop is simpel: Nee, nagenoeg niet op die ene tegen PEC uit na. Matthijs doet alles op techniek, finesse en pure kracht. Zijn gemis in de wedstrijd in Eindhoven verklaarde direct zijn immens belangrijke rol in dit Ajax. Matthijs is de eerste naam op het wedstrijdformulier. Kunnen wij één specifiek moment aanwijzen voor zijn prestaties? Zoals gezegd, dat is ook bij Matthijs onmogelijk. Het waren er namelijk veel te veel. Als we dan toch een wedstrijd eruit mogen pakken, dan was hij in München uiteindelijk één van de drie absolute uitblinkers. Wellicht dat hij in bepaalde wedstrijden (vaak de eenvoudige wedstrijden) nog iets meer drang naar voren mag tonen. Maar zijn taak achterin wordt door De Ligt tot in de perfectie uitgevoerd. Matthijs is de terechte aanvoerder van een geweldige ploeg. Een eventueel vertrek van De Ligt zal heel gevoelig zijn. Maar zijn plafond ligt helaas buiten onze landsgrenzen. Daar heeft Matthijs allang bewezen klaar voor te zijn.

Wat vinden jullie van deze ranglijst? Graag horen en vernemen wij ook jullie mening!