De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

Het is uiteindelijk toch gebeurd. Nee, niet dat Ajax zich ogenschijnlijk gemakkelijk heeft plaatst voor de halve finales van die lelijke ‘dennenappel’. Dat was maar bijzaak en met RKC als tegenstander kunnen ze zich in Rotterdam vast gaan opmaken voor een finale tussen Ajax en FC Utrecht. Daar heeft de ploeg van Frank de Boer immers nog een appeltje mee te schillen.

Wat er na 3 ½ jaar uiteindelijk toch is gebeurd, is het vertrek van Luis Suarez. De straatvechter uit Montevideo zet zijn strijd voort op ‘Anfield road ’. Vind ik het jammer? Ja natuurlijk, maar het was ook onvermijdelijk. Luis Suarez is bij Ajax kapot gemaakt door Martin Jol; niet op voetbalgebied maar op het menselijk vlak. Luis Suarez is door Martin Jol op een voetstuk geplaatst, waar hij alleen maar vanaf kon vallen. Luis Suarez was de baas bij Ajax en niet Martin Jol. Toen het halverwege de eerste helft van het seizoen minder ging met Luis Suarez, bleef Jol een beroep op hem doen in plaats van hem in bescherming te nemen tegen zichzelf. Uiteindelijk bezweek Luis onder de immense druk, met een ‘liefdes beet’ als het trieste dieptepunt. Het werd de ondergang van Ajax, van de relatie tussen Luis en Ajax, maar gelukkig ook van de relatie tussen Martin Jol en Rik van den Boog. Er was geen weg meer terug. Ik hoop dat Nederland, maar vooral iedere Ajacied, Luis Suarez zal herinneren als die ‘straatvechter’ met een magistrale neus voor de goal. Een man waar je voor naar het stadion ging, die je kon bekoren. Ik zal hem blijven volgen via Sport1, maar dan wel in het shirt van Liverpool.

Met 26.5 miljoen euro op zak kan Ajax dus nog 36 uur de transfermarkt op. Bas Dost en Dries Mertens worden genoemd. Beiden zeer goede versterkingen, maar was Dries Mertens niet te klein? Dit vond althans de scouting van Ajax twee jaar geleden, toen John van den Brom hem als trainer van AGOVV aanbood bij Ajax. De vraagprijs was toen 350.000 euro; FC Utrecht wil nu zo rond de 6 miljoen voor hem hebben. Bovendien heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen dat de grote man bij FC Utrecht, Frans van Seumeren, heeft ingegrepen door te roepen dat er niemand weg mag uit de Domstad.

Bas Dost zal het dus wel worden, zeker nadat ik de persconferentie van Ron Jans heb gehoord. Als mens liggen de heren Dost en Jans elkaar niet zo. Als je al begint met de mededeling dat jij jezelf wel recht in de spiegel kunt aankijken, dan weet ik wel hoe laat het is. Bas Dost komt dus voor morgenavond 24.00 uur in een Ajax-shirtje ergens op de buis. Tenminste, als hij te betalen is! Het lijkt me namelijk zat, vier miljoen, maar misschien is ‘Margamor’ morgen wel weer live op onze site te bewonderen om dit te bevestigen of te ontkennen.

We zullen het allemaal wel weer zien, maar na de 0-3 tegen NAC lijkt het me duidelijk, dat we na het vertrek van Suarez nog wel wat scorend vermogen kunnen gebruiken. Leonardo hielp ons aan de eerste goal, Penders gaf ons de tweede cadeau en de derde van Sulejmani deed eigenlijk niet meer ter zake. Volgens Frank de Boer moeten we lekker gaan “foebelen”, zoals hij het spelletje liefkozend uitspreekt. Maar dan moet er nog wel wat gaan gebeuren.

Zo te zien laat Luis Suarez een aardige erfenis na in Amsterdam, die niet gemakkelijk door een ander is in te lossen. Misschien maar goed ook. Waarom? Omdat alleen in de jaren 70 Ajax een echte vedette had, zijn naam: Johan Cruijff. In de jaren 90 was juist de kracht van Ajax, dat er geen absolute vedette was. Patrick Kluivert zat in de Europa cup 1 finale gewoon op de bank. Clarence Seedorf en Jari Litmanen werden in de finale tegen AC Milan zonder gemorrel gewisseld. De kracht van dat team was het collectief, iets waar Frank de Boer de komende tijd naar op zoek gaat.

Dit heeft namelijk in het verleden bewezen uiterst succesvol te zijn, laat deze conclusie dan maar de erfenis zijn van Luis Suarez.

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl