Woensdag 30 maart 2011 moest een dag worden waarin in mijn optiek het grootste deel van de club achter de plannen van Johan Cruijff en co zouden gaan staan. Hoe anders kon de boodschap klinken uit de mond van onze voorzitter Uri Coronel. De hele Nederlandse sportpers was aanwezig in de Amsterdam Arena om verslag te doen van de ingelaste ledenvergadering. Alles stond al goed op scherp en zou wel eens tot een climax kunnen komen op deze woensdagavond.

Na ongeveer 1 uur en 10 minuten kwam de raad van commissarissen al met een officiële persverklaring waar bijna niemand rekening mee had gehouden. De raad van commissarissen stelde hun zetels ter beschikking en dat allemaal ‘in het belang van Ajax.’ Coronel en zijn medebestuursleden Cor van Eijden en Joop Krant vonden het genoeg en wilde niet meer verder op deze wijze. De uitleg over het opstappen van de RVC door Uri Coronel zal nog lang nagalmen in en rond de Arena.

Het kamp Cruijff en veel Ajacieden met hem zaten toch gewoon te wachten op het moment dat geboren leugenaar Rik van den Boog zijn biezen ging pakken. Uiteraard diende hij daarbij in zijn slipstream ook Henri van der Aat en Jeroen Slop mee te nemen. Een logisch gevolg van het falende beleid waar Ajax al zo lang inzit. Het was nu echt tijd geworden om andere mensen de kans te geven. Dit falende beleid in combinatie met het structureel niet uitvoeren van het rapport Coronel heeft ertoe geleid dat onze club tot een bedenkelijk niveau gedaald is. Dat het rapport Coronel niet uitgevoerd is mag de schrijver van het stuk zichzelf zeker aanrekenen. Helaas bleek gisteren wederom dat enige zelfreflectie een vies woord is in de Ajax top en werd er een nieuw dieptepunt genoteerd.

Zo rond kwart over zeven zat de perskamer van Ajax vol met journalisten en de RVC van Ajax achter de microfoon. Niet in beeld maar wel aanwezig in de perszaal zaten de heren van de directie. Nadat Coronel wat ongemakkelijke grapjes maakte over zijn schorre stem kwam hij met een zinnetje dat nog veel terug zal komen. En om Uri Coronel een plezier te doen zal ik net als hij deed deze woorden citeren, ‘in het belang van Ajax’ en ‘buitengewoon schadelijk.’ Onthoud deze woorden goed want het heeft meer lading dan goed is voor onze club.

Na het hele verhaal gehoord te hebben van onze RVC was het bloed bij mij al tot kookpunt gekomen. Niet omdat ik verwacht had dat er een nette oplossing zou komen maar meer om de inhoud van het betoog. Uri Coronel, de man die ik altijd hoog had zitten om zijn rustige uitstraling had zojuist ruim een kwartier een gierput open gezet waar Wikileaks van verbleekt. Uri vond het nodig om uit de gesprekken met het Cruijff kamp te gaan citeren. En aangezien hij toch vertrok kon de met stront besmeurde was best even aan het lijntje gehangen worden in de persruimte.

En of het nu wel of niet waar is doet er in mijn optiek niet zo heel veel meer toe. De belangrijkste vraag die je kunt en moet stellen is welk ‘belang van Ajax’ Coronel bedoeld heeft. En als Cruijff zijn teksten zo schadelijk zijn voor de club, hoe moeten wij deze tsunami van poep dan plaatsen. Het is triest om zoveel schadelijke teksten voorbij te horen komen over een icoon van onze club. Het op schofterige wijze natrappen verwacht je van een dom iemand, zeker niet van een persoon als Uri Coronel. Tot overmaat van ramp klaagt Coronel over slechte publiciteit die op zijn persoon gericht was? Het was Rik van den Boog die de volle strontemmer iedere dag over zijn kop kreeg. Als er één persoon vrij aardig buiten schot bleef in deze zaak was het Uri Coronel wel.

Wat een fluwelen revolutie moest worden, lijkt te ontaarden in een gevecht waar puur en alleen op de man gespeeld word. Wat we gisteren allemaal hebben kunnen zien is Ajax onwaardig. En ongeacht wie er schuldig is kunnen we best de conclusie trekken dat onze club enorme schade heeft geleden en nog geen steek opgeschoten is.

Gelukkig zijn er in deze smerige kwestie nog mensen die het wel begrijpen. Na alle commotie kwam onze ledenraad met een verklaring die wel in het rijtje ‘clubbelang’ gezet kan worden. De ledenraad vraagt om respect naar elkaar te tonen. Ook voor de Ajacieden die over bepaalde onderwerpen van mening verschillen. Wijze woorden waar onze club op dit moment meer aan heeft dan het openen van een gierput.

Dit is mijn club, mijn ideaal,

Dit is de mooiste club van allemaal.

Hier ligt mijn hart, mijn vreugde, mijn verdriet,

Het kan dooien, het kan vriezen,

We kunnen winnen of verliezen,

Maar een beet’re club dan AJAX is er niet.

Rood Loeder