Column geschreven door Jur van de Graaf

Het afgelopen weekend is er geen geweest om met veel vreugde naar terug te kijken. Onze club werd kansloos verslagen door een stijdvaardig Utrecht. Het leek er haast op dat een stel zeer getalenteerde C-junioren tegen een seniorenteam uit de Topklasse stond te voetballen. Technisch misschien veel beter, maar compleet overlopen door een combinatie van fysieke kracht en pure wil.

Met een zeer stabiel FC Twente en een nog steeds winnend PSV lijkt de kans groot dat het gat al niet meer overbrugbaar is. Wederom begon Ajax als titelkandidaat, wederom lukt het waarschijnlijk weer net niet.

Uitgesloten kampioen te worden acht ik Ajax overigens niet, maar dit Ajax heeft simpelweg de kracht niet om tegen fysiek sterke opponenten op te boksen. De enige Ajacied die dat op het moment wél kan is Luis Suárez. Maar ook bij hem dreigt de geschiedenis zich te gaan herhalen. Onze sterspeler heeft zijn zinnen gezet op een vertrek naar Liverpool en we weten allemaal hoe hij naar Ajax is toegekomen. Het is dus maar te hopen dat alle verhalen van Suárez over clubliefde gemeend waren en dat de geschiedenis zich niet weer zal herhalen.

De geschiedenis herhaalt zich ook voor de directie van Ajax. Weer is de Ajax-directie naïef geweest. Ik snap er werkelijk helemaal niets van. Na heel het gedoe met Martin Jol, en vooral het niet aanhouden van het rapport van Uri Coronel, had ik verwacht dat de directie iets zou hebben geleerd. Ze zouden minstens voortaan zich aan het rapport kunnen houden. Maar het eerste wat ze doen, is zich weer niets van het rapport aantrekken.

In het rapport staat dat als er een hoofdtrainer wordt aangesteld, deze zich al bij andere clubs als hoofdtrainer heeft moeten bewijzen. Frank de Boer staat bij mij zeer hoog in het vaandel, een van de beste voetballers die Ajax ooit heeft gekend. Maar laat hem dan eerst bij een mindere club ervaring opdoen als hoofdtrainer. Ik weet zeker dat hij over een aantal jaren een van de beste hoofdtrainers is die Nederland zal kennen. Overigens sluit ik niet uit dat Frank de Boer het heel goed bij Ajax zal gaan doen, maar ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat de directie zich alweer niet houdt aan het rapport en De Boer na twee gewonnen wedstrijden een contract van 3,5 jaar aanbiedt.

Het is dus te hopen dat de geschiedenis zich niet te vaak zal blijven herhalen en dat Luis Suárez deze keer wel clubliefde toont, dat Frank de Boer niet de nieuwe Van Basten zal worden en de uitzondering op de regel van onervaren trainers zal zijn, en dat de Ajax-directie voortaan wel zal leren van zijn fouten en het rapport van Uri Coronel aan zal houden. Dan is die derde ster een kwestie van tijd.

Foto’s: afdb – Oscar