Siem de Jong degradeerde dit seizoen met Newcastle United uit de Premier League. De middenvelder kwam sinds zijn overgang naar de Engelse club tot slechts 26 optredens wat mede het gevolg was van enkele slepende blessures en een trainerswissel. “Mijn verhaal hier is apart. McClaren begon met spel dat ik wel zag zitten. Maar op een gegeven moment kwam er zo veel druk op te staan, dat hij toch van stijl veranderde. Meer lange ballen, minder risico achterin. Dan ben ik een type dat minder snel wordt opgesteld”, vertelt De Jong in gesprek met FOX Sports.

Ook onder trainer Benitez kwam de ex-Ajacied niet veel aan spelen toe. “In het begin zat ik er dicht tegenaan en mocht ik soms invallen. Maar toen we te veel goals tegen kregen en te open speelden, zette hij het om naar een defensieve manier van spelen. In zo’n systeem heb ik minder kans.” En zo moest hij in de slotfase van het seizoen vanaf de bank en de tribune toekijken hoe Newcastle degradeerde naar de Championship. “Je gelooft het eigenlijk niet. Als het dan zover is, is het toch een klap. Balen. Newcastle is echt een grote club. Na mijn vakantie ga ik om de tafel om te bespreken wat het beste is voor mij en de club. Want uiteindelijk ben ik te weinig aan spelen toegekomen.”

Daarom houdt De Jong alle opties open. Ook een terugkeer naar Ajax sluit de middenvelder niet direct uit. “Ik denk over alles na. Als de club zegt dat ik verkocht of verhuurd mag worden, moet ik kijken naar alle mogelijkheden. Ik ken Nederland natuurlijk en Ajax zal altijd een optie blijven. Peter Bosz? Ik heb hem wel eens gesproken, maar nog nooit onder hem gewerkt. Volgens mij houdt hij van goed voetbal en verzorgd spel. Dat past bij mij. Ik wil weer spelen, in een ritme komen. Het zal niet makkelijk zijn voor mij om de clubs voor het uitzoeken te hebben. Ik hoop op een goede oplossing.”