Frenkie de Jong kijkt terug op het afgelopen kalenderjaar. In gesprek met de NOS spreekt hij over de Champions League, het Nederlands elftal en over kritiek.

Champions League
Frenkie moet lang nadenken voordat hij een antwoord kan geven op de vraag welke wedstrijd hij het mooiste vond van het afgelopen kalenderjaar. Uiteindelijk besluit hij: “Het was heel mooi toen we ons tegen Dinamo Kiev plaatsten voor de Champions League.”

In vergelijking met de wedstrijd tegen Athene, leek er destijds een veel grotere explosie van vreugde te ontdekken bij het team. De middenvelder vervolgt: “Ik denk dat dat komt door de druk die er lag rond het duel met Kiev. Iedereen wilde echt die Champions League halen. Ik denk ook dat de wedstrijd erg spannend was. Het bleef 0-0 – na de 3-1 thuis – en we misten heel veel kansen. Het was gewoon veel spannender dan tegen AEK.”

Nederlands elftal
Het mooiste persoonlijke moment van 2018 is zijn debuut in het Nederlands elftal. Over zijn debuut vertelt De Jong: “Op de een of andere manier was ik juist niet heel zenuwachtig. Ik had er vertrouwen in. Ik was goed opgevangen door de jongens en daardoor voelde ik me gelijk thuis in de groep.”

De Jong blijft zelfkritisch: “Ik denk dat er heel veel talenten zijn geweest die even basisspeler zijn geweest in het Nederlands elftal en daarna zijn teruggevallen. Ik moet proberen een basisspeler te blijven en een van de belangrijkste spelers te worden door mezelf te blijven verbeteren. Als je namelijk op hetzelfde niveau blijft, wordt je uiteindelijk ingehaald.”

Kritiek
“Ik vind het niet erg als mensen kritiek op me hebben. Helemaal niet zelfs. Soms kan je er zelfs wat van leren.” De middenvelder geeft daarbij aan vooral wat te kunnen met kritiek van trainers en andere mensen om hem heen. “Maar uiteindelijk kan kritiek alleen maar helpen. Iedereen heeft een mening en soms denk ik wel ‘het klopt niet’, maar vaak kan ik er wel wat mee.”