In elk land is er wel een topclub die hem wil hebben. Reden voor The Guardian om een journalist naar Nederland te sturen en Frenkie de Jong te interviewen. De Jong kan het nog altijd niet bevatten: “Het is bizar dat mensen als jij helemaal vanuit Engeland komen”, vertelt hij de Engelse journalist.

Maar gek is het natuurlijk niet, voor een speler die veelvuldig vergeleken wordt met Cruijff en begeerd wordt door alle topclubs. “Ik voel me vereerd door die vergelijking, maar ik denk niet dat je ons kunt vergelijken. Cruijff was zoveel beter dan ik ben. Ik zal dat niveau nooit bereiken en wil mezelf ook niet met hem vergelijken”, aldus De Jong.

Al begrijpt hij wel dat mensen gelijkenissen zien qua speelstijl. De Jong dribbelt graag, soms tot frustratie van anderen. Maar hij is niet van plan dat aan te passen: “Ik heb op deze manier het eerste gehaald en mijn hele leven zo gespeeld. Waarom zou ik nu mijn speelstijl aanpassen? Sommige mensen zeggen dat je volwassen moet voetballen, maar Messi voetbalt ook volwassen. Hij is gewoon te goed voor iedereen. Hij kan iedereen voorbij dribbelen en de tegenstander eruit laten zien alsof hij een kind is.”

Zeker is inderdaad dat zijn speelstijl hem nu ook juist ver gebracht heeft en voor interesse zorgt: “Het is moeilijk om te zeggen wat er gaat gebeuren. Ik wil in ieder geval het seizoen goed afmaken bij Ajax. Daarna zien we wel. Misschien blijf ik nog een jaar, misschien vertrek ik. Ik weet het nog niet.

‘Bayern bereidt astronomisch bod voor op De Ligt en De Jong’