Barcelona en Ajax maakte woensdag, toch enigszins verrassend, de transfer van Frenkie de Jong wereldkundig voor een bedrag dat kan oplopen tot 86 miljoen euro. Logischerwijs beheerst de megatransfer op donderdag ook de Spaanse kranten.

Sport denkt dat Barcelona met De Jong bouwt aan de toekomst. ‘Barça slaat een historische slag met het binnenhalen van De Jong, het meest gewilde talent in het mondiale voetbal’, schrijft het medium. ‘Sinds gisteren kan Josep Maria Bartomeu zeggen dat hij een belangrijk onderdeel in handen heeft van het fundament waarop het Barcelona van de toekomst kan worden gebouwd.’

‘De club heeft al De Jong, Dembélé, Arthur en Aleñá, allemaal spelers van 22 jaar of jonger, met kwaliteit’. Ook ziet Sport de komst van De Jong als een overwinning van de traditionele clubs op ‘de nieuwe rijken’.

Mundo Deportivo beschrijft hoe de ‘overval’ van Barcelona is verlopen. De Jong’s zaakwaarnemer Ali Dursun was afgelopen zondag in Amsterdam om over zijn client te onderhandelen. Toen Barca zag dat De Jong echter voor PSG leek te gaan kiezen, reisde de leiding af naar Amsterdam. ‘Daarin raakten ze elke vezel van de speler, die na drie uur praten in een hotel zei dat hij ging nadenken. Hoewel Paris Saint-Germain hem de volgende dag in Amsterdam bezocht, had Barça hem al voor zich gewonnen’.

Marca denkt dat De Jong de filosofie van het Barça-spel, dat jarenlang op instorten leek te staan, nieuw leven kan inblazen. ‘Je moet toekomst, kwaliteit en balgevoel… maar bovenal stijl hebben. Dat leek te verzwakken, eerst onder Luis Enrique en later onder Valverde. Het koppel dat De Jong en Arthur gaan vormen, zal de leiding helpen om de Barça-stijl te handhaven’, aldus de Madrileense krant. ‘Barça moet de eigen filosofie beschermen en de Nederlander gaat daarbij helpen. Madrid wacht op je in de Champions League’.