Niet alleen bij Ajax maakt Frenkie de Jong indruk, ook bij het Nederlands elftal valt hij positief op. Tegen Frankrijk speelde de middenvelder zijn vierde interland en is hij nu al bijna niet weg te denken uit de basis. Valentijn Driessen ziet op veel vlakken de vergelijking met Johan Cruijff.

In zijn column in De Telegraaf haalt Driessen het moment aan, waarbij De Jong onder druk werd gezet door Antoine Griezmann en Olivier Giroud. Door even te versnellen wist hij toch Depay te bereiken. “In alles deed Frenkie de Jong even denken aan Johan Cruijff. De Johan Cruijff in de laatste jaren van zijn carrière, de spelbepaler Cruijff, die talenten als Koeman, Van Basten en Rijkaard bij Ajax bij de hand nam en op hun plaats zette, zoals hij Feyenoord in zijn laatste actieve jaar naar de landstitel dirigeerde.”

“De Jong is geen Cruijff, ook geen tweede Cruijff, maar het beeld van een vleugje Cruijff drong zich op omdat hij enkele kwaliteiten bezit, die Cruijff in die carrièrefase zo nadrukkelijk etaleerde”, vervolgt Driessen. “Je ziet wapperende manen en de versnelling. Voetbalinhoudelijk weet De Jong waar iedereen staat en moet staan en zakt hij weg uit zijn positie – liefst naar linksachter net voor Daley Blind – om van daar het spel van Oranje met armen en voeten te dirigeren.”

“Met De Jong voetbalt Oranje weer en is de dominantie aan de bal terug. Hij speelt zelf goed en laat alle anderen – dus het hele team – veel beter voetballen. Dankzij hem vallen alle puzzelstukjes goed. Alsof je met dertien man speelt. Hij ontlast de verdediging, versterkt de aanval en haalt bij Wijnaldum, die altijd zo worstelde in Oranje, het beste naar boven. De Jong gaat van Koeman een geweldige bondscoach maken en van zijn ploeggenoten grote internationals.”