Vrijdagavond wordt Frenkie de Jong in het Camp Nou officieel gepresenteerd aan de pers en het publiek van Barcelona. In het Algemeen Dagblad blikt de middenvelder, die voor maximaal 86 miljoen euro overkomt van Ajax, vooruit op wat er gaat komen.

Vrijdag staan eerst de medische keuring en een fotoshoot in de fanshop op het programma. “En dan ‘s avonds het officieel ondertekenen van het contract, gevolgd door de presentatie op het veld in Camp Nou en een persconferentie”, aldus De Jong, die zegt vooral te willen genieten. “Hooghouden in een vol Camp Nou, dat hoort er natuurlijk ook bij. Zoiets wordt bijzonder om mee te maken. De beelden van spelerspresentaties bij grote clubs als Barcelona ken ik van vroeger van televisie van, nu maak ik het zelf mee. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten, maar dat maakt me ook niet zo veel uit. Ik laat het gewoon wel allemaal op me afkomen, probeer er vooral van te genieten. En verder maak ik me niet te druk. Ik ga me niet opeens anders voordoen dan dat ik ben. Ook in Barcelona blijf ik gewoon Frenkie. Op het veld en als persoon.”

Tijdens zijn vakantie in Tanzania en Turkije kon De Jong de afgelopen weken eindelijk terugkijken op het prachtige seizoen dat hij met Ajax achter de rug heeft. “Dat heb ik in de voorbije weken wel kunnen doen. Wat was het een bijzonder jaar met Ajax. Met zo veel mooie wedstrijden, en eindigend met de dubbel. Ik merkte dat ik nog altijd kippenvel krijg als ik er met vrienden over praat”, vervolgt de Oranje-international. “Ik ben ook blij dat ik mijn mooie periode bij Ajax ook met tastbare prijzen heb kunnen afsluiten. Natuurlijk ga ik het missen, het zal wel even wennen worden dat ik niet in mijn auto stap en richting De Toekomst rijd. Maar die overgang heb ik in het verleden ook meegemaakt toen ik van Willem II naar Ajax ging. En ik krijg er ook veel moois voor terug.”

Ondanks dat de transfer naar Barca in januari al rond was, heeft De Jong nog niet veel tijd gehad zich voor te bereiden op zijn nieuwe stap. “Met Ajax hadden we om de drie dagen een wedstrijd, ik had gewoon nauwelijks tijd om met het volgende seizoen bezig te zijn. Wel heb ik Spaanse les gevolgd, maar ook dat kon beter. Ik heb tien lessen gehad, alleen veel tijd om in de studieboeken te duiken was er niet. Ach, ik kan wel wat woordjes, maar de taal zal ik in de komende tijd wel écht moeten leren als ik er dagelijks mee word geconfronteerd”, aldus De Jong, die hoopt met rugnummer 21 te gaan spelen bij zijn nieuwe club. “Met 21 blijven spelen zou mooi zijn, want dat is toch een beetje mijn nummer geworden.”

Bekijk De Jong’s eerste dag bij Barcelona hier: