Het is lang geleden dat Ajax twee wedstrijden op één dag speelde. 13 juli was weer zo’n dag. De kampioen van de Eredivisie nam het eerst op tegen RKC Waalwijk (1-5 winst) en daarna tegen De Graafschap (0-3 winst). Om die reden moest Ajax met twee compleet verschillende elftallen spelen. Het is niet alleen leuk om zoveel verschillende spelers te zien, het geeft ook de kans aan nieuwkomers om te debuteren in het eerste elftal. Ajax1.nl volgde Ajax op de voet vandaag en stelde dit overzicht van debutanten samen.
De bekendste naam die zaterdag debuteerde was Bojan Krkic. Toch beginnen we niet met die naam, want er was één voetballer die speelde alsof hij een verhaal nadeed uit een jongensboek. Hij mocht eindelijk verkassen naar Ajax omdat hij achttien was geworden. Moses Daddy-Ajala Simon is afkomstig uit Nigeria en staat te boek als een groot talent. De bijnaam Nigeriaanse Cristiano Ronaldo is al vaak genoeg gevallen op voetbalwebsites. De geruchten maakte Moses Daddy meer dan waar. Tegen De Graafschap viel hij in de 63e minuut in, rond de 65e minuut was het raak. Uit een corner tikt de rechtsbuiten de 0-3 tegen de touwen. Het doelpunt was niet heel bijzonder, maar het moment natuurlijk wel. In een onbekend land, tegen een onbekende club in een onbekend land, maar Moses Daddy staat wel op het scorebord!

We noemden hem al, en dat is deze ster natuurlijk ook wel waard. Hij speelde al meer dan honderd wedstrijden in het eerste elftal van FC Barcelona. Hij speelde voor AS Roma en AC Milan, maar in het seizoen 2013-2014 verdedigt hij de clubkleuren van Ajax. Tegen RKC Waalwijk mocht Bojan Krkic een half uur meedoen. Frank de Boer noemde hem al een rasvoetballer, maar de klasse die hij in zijn voeten heeft kwam er deze zaterdag nog niet helemaal uit. Eén leuke actie en een iets te hoog gemikte vrije trap waren het resultaat van dertig minuten voetbal. Bojan werd opgesteld in de spits, maar het is heel goed mogelijk dat we hem ook aan de rechter- en linkerkant zien dit seizoen.
 De tweede grote naam die Ajax contracteerde debuteerde ook tegen RKC Waalwijk. Mike van der Hoorn kwam deze zomer over van FC Utrecht en moet de strijd aangaan met Joël Veltman. In de oefenwedstrijd verving hij heel toepasselijk Toby Alderweireld. De Belgische mandekker weet nog niet zeker waar zijn toekomst ligt, maar hij gaf aan dat als er een mooie club komt het snel kan gaan. Van der Hoorn liep een aantal keer richting de middellijn en vond vaak een medespeler met zijn aanvallende passes. Toch tastte de centrale verdediger ook een keer volledig mis bij een corner, waardoor zijn directe tegenstander vrij kon inkoppen. Het leverde geen doelpunt op, maar een Ajax-verdediger zal altijd scherp moeten blijven, zeker in een competitie als de Champions League. Om toch positief af te sluiten: Dat Ajax-shirt zit hem als gegoten!

Niet alleen Bojan is gehuurd door Ajax. Ook Stanislav Lobotka voetbalt in Amsterdam op huurbasis. De middenvelder is overgekomen vanuit Slowakije, waar hij voetbalde voor AS Trenčín. Ajax huurt hem voor één seizoen, maar heeft in het contract ook een optie tot koop opgenomen. Lobotka debuteerde tegen RKC Waalwijk, maar mocht – zoals is te zien op de foto – ook meedoen tegen De Graafschap. Hij liet vooral tegen de ploeg uit de Jupiler League zien over een bepaald gogme te beschikken. Slimme balletjes die niet altijd begrepen worden door teamgenoten. Worden ze echter wel begrepen, dan heb je binnen de kortste keren een wereldaanval op Youtube staan.

Kijk Marvin Höner eens glimlachen op deze foto. De Duitse aanvaller wist waarschijnlijk dat zijn debuut eraan kwam. Op de Copa Amsterdam, een jeugdtoernooi voor spelers onder de 19, verdiende Höner zijn contract. Hij speelde zich in de kijker bij Arminia Bielefeld, maar zijn prestaties voor Ajax op het toernooi gaven de doorslag. Tegen De Graafschap kreeg hij zijn eerste speelminuten, maar deze verliepen helaas aardig onzichtbaar. Höner speelde dankzij het debuut van een andere spits niet op zijn favoriete positie. Hij kwam daardoor misschien iets minder in het spel voor dan normaal, maar de bovenstaande glimlach krijgt niemand voorlopig van zijn gezicht.
De spits die op de favoriete plek van Marvin Höner stond was Sam Hendriks. De spits kende een paar bewogen jaren voordat hij naar de hoofdstad van Nederland vertrok. Hij raakte zwaar geblesseerd, keerde terug en draaide een goed seizoen. Toen werd hij opgepikt door zijn huidige werkgever. Waar Hendriks speelde voordat hij naar Ajax kwam? Wij geven je één tip: Hij speelde er vandaag tegen. Maar liefst één wedstrijd speelde hij voor de tegenstander van vandaag. Zonder blessureleed had dit aantal kunnen oplopen, maar het officieuze debuut voor Ajax kan hij in ieder geval in zijn zak steken. Hendriks beloofde de Amsterdamse fans doelpunten, maar die kon hij vandaag niet geven.