Matthijs de Ligt stond deze zomer nadrukkelijk in de belangstelling van Europese topclubs. De aanvoerder van Ajax lijkt dit seizoen echter gewoon in Amsterdam te blijven. Volgens De Ligt hebben de kwaliteitsimpulsen in de selectie daar een invloed op gehad.

“Zelf was ik natuurlijk ook benieuwd wat er deze zomer bij Ajax ging gebeuren”, erkent De Ligt tegen Voetbal International. “De clubleiding was duidelijk in het streven de selectie zo veel mogelijk bij elkaar te houden. En als je naar onze versterkingen kijkt: dankzij hen gaat op trainingen en in wedstrijden het niveau omhoog. De kwaliteitsimpulsen bij Ajax hebben absoluut meegewogen in hoe ik naar mijn eigen situatie keek. Het aankoopbeleid heeft me een bepaalde rust gegeven.”

Bovendien vindt de 19-jarige verdediger dat de werkgever bepaald of je wegmag. “Als de clubleiding iets niet wil, heb je zelf ook niet veel te willen. Het is niet zo dat ik er veel mee bezig ben. Ik focus me puur op het voetbal en op presteren.”

Dat hij zijn toekomst heeft verbonden aan het al dan niet kwalificeren voor de Champions League, is volgens De Ligt niet waar. “Daar is nooit sprake van geweest. Natuurlijk: iedere profvoetballer wil op dat niveau actief zijn, zeker als je dat nog nooit hebt meegemaakt, zoals ik. Maar op mijn leeftijd is het vooral belangrijk dat je heel veel wedstrijden speelt.”

Tadic: “Ajax moet de Champions League in”