Hij is net 19, maar inmiddels alweer een aardige tijd aanvoerder van Ajax: Matthijs de Ligt. Het bevalt hem prima, vertelt hij aan De Volkskrant. “Hoewel ik nog jong ben, word ik geaccepteerd door de groep. Iedereen heeft zijn woordje klaar, het is niet dat ik het meest praat. Wel moet ik meer interviews doen. Dat vind ik niet het leukste, maar het hoort erbij.”

Dat hij ouder overkomt, ligt volgens hem ook aan die vele interviews: “Dat komt door die 860 interviews per jaar. Dan weet je wel wat je moet zeggen”, lacht hij. Hij beseft dat er druk komt kijken bij het aanvoerderschap, maar voelt zich daar goed bij: “Die druk leg ik mezelf ook op. Ik wil en moet een voorbeeld zijn voor de andere spelers. De ploeg aansturen, beter maken.”

De scepsis die er in het begin was over zijn aanvoerderschap, lijkt weg: “In het begin zijn er mensen die zeggen: 18 jaar en al Ajax-aanvoerder, dat kan helemaal niet. In Nederland zoekt men dan snel naar fouten. Daar hebben ze me gelukkig nog niet veel op kunnen betrappen sinds ik die band draag.”

De Boer: “De Ligt status van talent al ver voorbij”