Matthijs de Ligt zag zondagmiddag een groot niveauverschil tussen Ajax en Excelsior. De Amsterdammers wonnen in Rotterdam met 7-1. “Als je wint is voetbal altijd leuk. We speelden vandaag niet echt op 100%. We hebben fases gehad waarin we echt gewoon liepen te kloten. Uiteindelijk winnen we met 7-1. Het verschil is wel echt groot, maar of dat goed of slecht is weet ik niet. Er werd veel gezeurd in het verleden over Nederlandse topclubs dat we het niet in Europa lieten zien en nu doen we dat en zijn de competitieverschillen weer te groot. Dat is voor ons niet een interessante discussie”, zegt De Ligt tegenover FOX Sports.

“De spanning ging al snel weg uit de wedstrijd”, vervolgt het talent. “Dit seizoen zijn er twee teams die bijna alle punten pakken, we staan dan wel vijf punten achter op PSV. Zolang we blijven winnen vind ik het niet erg, maar voor de neutrale kijker zal het wel minder leuk zijn.”

Excelsior-uit

De Ligt was na afloop wel wat kritisch over zijn eigen wedstrijd. “Deze wedstrijden zijn toch wel zwaar. Zeker hier op kunstgras. Maar 7-1 is wel een lekkere uitslag. Ik heb zelf wat last van een Excelsior-syndroom, haha. Twee jaar geleden had ik een verkeerde terugspeelbal, vorig jaar een eigen goal en nu een duw waardoor ik onderuit ging.”

Het niveauverschil is dusdanig groot dat de Ajacied wordt gevraagd naar de prikkels voor de Eredivisiewedstrijden. “In de Champions League wordt je echt getest en moet je elke wedstrijd volle bak geven. Je bent na afloop helemaal kapot. Dat zijn goede wedstrijden van jonge spelers om te spelen. Het is belangrijk, zeker voor jonge spelers, om elke wedstrijd weer je limiet op te zoeken en dat is in dit soort wedstrijden wel lastig soms.”

Ajax haalt uit in schiettent Woudestein