Hoewel we het bij Ajax inmiddels bijna doodnormaal vinden dat we een 19-jarige aanvoerder hebben, zorgt dat in het buitenland nog steeds voor openvallende monden. CNN beseft dat zo’n jonge aanvoerder bij Ajax geen toeval is en sprak met De Ligt: “Het belangrijkste is dat bij Ajax je ontwikkeling echt voorop staat.”

Hij droomde ervan om ooit aanvoerder te worden van Ajax: “Maar wel pas als ik 24 of 25 zou zijn, om eerlijk te zijn. Dat het zo snel al gebeurde, is heel speciaal.” Toch draait De Ligt zijn hand inmiddels niet meer om voor het aanvoerderschap: “Natuurlijk is het een belangrijk moment, maar het was niet nieuw voor me. In de jeugd was ik ook geregeld aanvoerder, dus ik ken de verantwoordelijkheden. Ik houd van de uitdaging om een goede aanvoerder te zijn en steeds beter te worden.”

De kans is groot dat hij komende zomer een nieuwe uitdaging zoekt buiten Amsterdam, al wil hij daar nog niets over kwijt: “Je weet het nooit. Op dit moment ben ik gelukkig bij Ajax. Ik ga iedere dag met een lach naar de club. Ik focus nu alleen op kampioen worden met Ajax, de beker winnen en Real Madrid verslaan.”

Het is hard gegaan met Matthijs de Ligt. We spraken de destijds 15-jarige verdediger in 2015: “Ik hoop dat ik over 5 jaar m’n debuut in Ajax 1 heb gemaakt”, zei hij toen. Het hele interview van destijds lees je hieronder:

Langs de lijn op De Toekomst #4: De Ligt