© Proshots

Ajax won zaterdagavond met 6-0 van VVV Venlo. De eindstand geeft niet alleen vertrouwen aan de voorhoede, maar ook de achterhoede hield weer eens de nul. Matthijs de Ligt was dan ook tevreden met de uitslag. “Ik denk dat je de kater van vorige week nooit kan wegspoelen, maar ik denk wel dat dit het juiste antwoord is”, vertelt hij aan Fox Sports.

Verdedigend VVV Venlo

“We weten van tevoren dat VVV hier gewoon komt om te verdedigen”, begint De Ligt met zijn analyse op de wedstrijd. “Dan is het gewoon heel lastig dat je de eerste helft tegen zo’n muur voetbalt en is het zaak dat we de bal vooral rond laten gaan. Ik denk dat we de eerste helft teveel op zoek waren naar de beslissende pass, waardoor je telkens in de omschakeling komt. Dan oogt het gevaarlijker dan het eigenlijk is.”

Wisselende uitslagen

Over de eerdere uitslagen na de winterstop wil De Ligt niet meer zoveel zeggen. “Ik denk dat er genoeg gezegd is. We hebben veel met elkaar gepraat, al doen we dat sowieso al.” Hoewel Ajax de afgelopen weken duidelijk een deuk opliep in het vertrouwen, ziet De Ligt momenteel weinig problemen. “We hebben voor de winterstop tegen PSV met 3-0 verloren. Toen was het ook chaos: iedereen was ontevreden, het was slecht en de trainer zou eruit moeten. Daarna hebben we gewoon een goede serie neergezet. Het is belangrijk dat we weer zo’n serie proberen neer te zetten om zo richting het einde van het seizoen te gaan.”

Kritiek

Ajax-trainer Erik Ten Hag ontving de laatste tijd veel kritiek. De Ligt staat echter achter zijn trainer. “Dat is voetballerij en dat weet je. Wij moeten onverstoorbaar blijven en hebben gewoon vertrouwen in de groep, trainer en staf. Dat is het belangrijkste denk ik. Voor ons is het gewoon zaak om wedstrijden te winnen.” Of de captain ‘anti’ Ten Hag is? “Het zou raar zijn als ik anti zeg, he. Natuurlijk ben ik pro. We hebben gewoon een goed eerste seizoenshelft gedraaid. We staan dan wel tweede, en dat is zuur, maar we zitten nog in de beker, in de Champions League en we staan vijf, nu twee punten, achter op PSV. Dus er is nog veel om voor te vechten.”

Transferperikelen

En dan nog de geruchten over mogelijke transfers. “We hebben al het hele jaar te maken met geruchten en het hele jaar gaat het goed. Dan gaat het een week minder en dan wordt het gelijk op de geruchten gegooid. Dat vind ik wat makkelijk.” Zelf heeft De Ligt er geen problemen mee om over transfers te praten. “Wij zijn Ajax en moeten ook de achterban geruststellen. Ook als je met 6-2 verloren hebt, moet je praten. Als het hosanna is, wil iedereen praten en als het minder gaat, moeten ook jongens opstaan”, aldus De Ligt.