Matthijs de Ligt sprak in het programma ‘Shirtje Ruilen’ van RTL over het Ajax-shirt, zijn eerste geruilde shirt en zijn meest betekenisvolle shirt. “Het Ajax-shirt vind ik erg mooi, maar die heb ik natuurlijk al veel van mezelf. Daarom ruil ik ze soms wel na de wedstrijd. Thuis hangen een paar Ajax-shirts en Nederlands Elftal-shirts aan de muur”, begint hij te vertellen.

Eerste ruil

“Mijn eerste geruilde shirtje was met Höwedes van Schalke 04. Het was voor mij de eerste Europese wedstrijd die er echt toe deed en waarin ik minuten mocht maken. We wonnen en ik wilde een aandenken hebben daaraan. Met het Ajax-shirt kon je niet direct zien tegen wie het was, dus wilde ik met iemand ruilen. Donny rende al heel hard op Klaas Jan Huntelaar af, dus toen wilde ik ‘m ruilen met een verdediger. Ik ben dat zelf natuurlijk, maar ik kijk ook graag naar andere verdedigers. Vandaar dat ik ‘m met hem heb geruild”, vervolgt aanvoerder van Ajax, die vervolgens laat weten dat het shirt dat hij droeg in de Europa League-finale veel betekenis heeft voor hem.

Veel betekenis

“In de Europa League-finale heb ik mijn shirt niet geruild. Op het Ajax-shirt zelf stond al dat het de finale was. Natuurlijk was ik teleurgesteld over het resultaat, maar achteraf ben ik blij dat ik ‘m niet heb geruild. Vooral omdat het mijn mooiste shirt is. Dat klinkt gek misschien. Maar we speelden een Europese finale met Ajax, ik speelde zelf wel een goede wedstrijd, het was het jaar van mijn doorbraak, dat ik als 17-jarige in de finale speelde, het jaar van onze mooie Europa League campagne en het is – buiten dat we verloren hebben – voor mij gewoon een hele mooie herinnering. Het shirt heeft veel betekenis voor mij. (…)  Het Champions League-shirt tegen Bayern-thuis heb ik ook bewaard. Tegen AEK was ik geblesseerd en tegen Benfica speelden we in ons uittenue. Dus daarom heb ik die bewaard, die wilde ik niet ruilen. In de uitwedstrijd tegen Bayern heb ik wel geruild met Boateng.”

Overmars slaat FC Barcelona af