© Proshots

In gesprek met Fox Sports heeft Matthijs de Ligt teruggeblikt op het turbulente seizoen van Ajax. Daarbij kwam ook de gebeurtenis rondom Nouri aan bod. Het was voor De Ligt het zwaarste moment van het seizoen.

“Het is nog steeds iets waar je rillingen van krijgt. Ook in die laatste thuiswedstrijd tegen AZ, waarbij in de 34e minuut een minuut lang geklap wordt, is dat moeilijk,” geeft De Ligt aan. Het heeft volgens de 18-jarige verdediger zeker impact gehad op de selectie. “Ik weet dat heel veel jongens er langere tijd last van hadden. Er kwam een Champions League wedstrijd aan tegen Nice, maar ik had het idee dat iedereen dacht: “wat boeit dat voetbal?” Iedereen was met zijn hoofd bij Appie.”

In samenspraak met de selectie werd ervoor gekozen dat de kleding van Nouri in de kleedkamer bleef hangen. Hierdoor worden de spelers van Ajax nog dagelijks geconfronteerd met het drama dat zich afspeelde. Iets wat soms lastig is. “Het ene moment denk je dat je het niet weg kan halen, want hij is nog steeds één van ons. Het andere moment denk je misschien dat het beter is om het weg te halen om de gedachten te veranderen. Vooral in het begin was het moeilijk voor ons, maar nu hebben we het een plekje kunnen geven en accepteren we het ook.”

Europese uitschakeling

Een paar weken na het drama rondom Appie Nouri stond alweer het Champions League duel tegen OGC Nice op het programma. Nadat de ploeg van de toenmalige Ajax-trainer Marcel Keizer niet wist te winnen van de Fransen, was Europa League het maximaal haalbare. Toch werden de Amsterdammers in de voorronde verrassend uitgeschakeld door Rosenborg waardoor het sinds 1966 geen Europees meer speelde. “Ik denk toch wel dat verliezen tegen Rosenborg erger was dan tegen Nice. Nadat we in de Champions League werden uitgeschakeld hadden we nog een kans op Europees voetbal. Dat is eigenlijk een soort plicht van Ajax. Dan doet het toch wel pijn dat we daar niet bij waren.”

Trainerswisseling

De Ligt gaat ook nog in op het ontslag van Marcel Keizer en de aanstelling van Erik ten Hag. Volgens de vijfvoudig-international heeft hij veel te danken aan Keizer, maar ziet ook verbeteringen onder de nieuwe trainer. “Defensief staat er een betere organisatie. Onder Keizer kregen we veel meer doelpunten tegen dan onder Ten Hag. Daarnaast duren de trainingen ook wat langer dus ik denk ook dat we wat fitter zijn.”