© Proshots

Ajax won zondagmiddag met 5-1 van ADO Den Haag. Een van de doelpunten van de thuisclub kwam van de voeten van Matthijs de Ligt. “Ik kreeg ruimte op een meter of 25 van de goal. En het enige wat ik zag was de goal, dus ik dacht: ik haal maar eens uit. En hij vloog erin”, vertelt hij in een interview met Fox Sports.

Eenvoudige overwinning

De Amsterdammers boekten een simpele zege op ADO. De Hagenezen konden vrijwel geen weerstand bieden tegen het oppermachtige Ajax. “Vooraf bereid je je voor dat ADO hier komt om een punt te halen. Dat ze vooral gaan tegenhouden en hopen dat ze scoren. Uiteindelijk wordt het 5-1, maar ik denk dat het nog veel meer had kunnen zijn. Het is niet zo dat het heel makkelijk voor ons ging.”

Tegendoelpunt

Toch ziet De Ligt ook verbeterpunten. “Dat we niet meer doelpunten maken, is inderdaad het verwijt dat we onszelf kunnen maken. En het tegendoelpunt natuurlijk. Het gebeurt eigenlijk uit het niets. De keeper trapt de bal uit, wordt doorgekopt en het is een vrije trap voor onze zestien. Hij schiet hem fantastisch binnen en dat is ook een compliment naar hem. Ik denk alleen dat dat ons niet mag gebeuren dat uit een doeltrap van de keeper zo’n kans mag komen.”

Overgang Champions League

De wedstrijd tegen ADO was een grote overgang ten opzichte van het niveau in de Champions League, al vindt De Ligt de omschakeling niet lastig. “Het is niet moeilijk. Je weet dat je bij Ajax altijd moet winnen en tegen ADO moet je gewoon een goed resultaat boeken. De druk is wel anders natuurlijk en de sfeer ook. Champions League uit in Athene, waar we allemaal weten wat er is gebeurd. Dan speel je nu ADO-thuis. Ik moet zeggen dat het publiek ons vanaf het begin goed steunde, dus dat hielp ook een handje.” Door de overwinning kan De Ligt ontspannen naar Feyenoord-PSV kijken. De aanvoerder weet echter niet óf hij gaat kijken. “Wellicht, ik moet even kijken wat de planning is.”