Ajax neemt het woensdag in De Kuip op tegen Feyenoord voor de halve finale van de KNVB Beker. Voor Matthijs de Ligt wordt het alweer zijn honderdste officiële wedstrijd voor Ajax. Rinus Israël is onder de indruk van de pas 19-jarige aanvoerder van de Amsterdammers.

“Ik denk dat hij van het niveau Virgil van Dijk is. Al vind ik hem nu al beter”, zegt de oud-verdediger van Feyenoord in De Telegraaf. “Matthijs heeft de juiste instelling en als ik op tv zijn interviews zie, denk ik dat hij met beide benen op de grond blijft staan. Hij is jong, een échte verdediger, goed in zijn passing en een groot talent.”

Toch heeft IJzeren Rinus nog wel een puntje van verbetering voor De Ligt: “Hij moet aan de bal wat behendiger worden. Al mag ik dat eigenlijk niet zeggen, want ik was nou niet bepaald een verdediger die een tegenstander twee of drie keer uitspeelde.”

Als pluspunt noemt Israël zijn onverstoorbaarheid. “Aan het begin van zijn carrière heeft hij toch wat fouten gemaakt. Denk maar aan Bulgarije-Nederland, maar ook bij Ajax. Daar heeft hij van geleerd. Matthijs is mentaal sterk, een heel stabiele speler. Ik denk dat de bondscoach heel gelukkig is met zo’n speler. Nee, dat weet ik wel zeker.”

“Wat een mooie volgende club voor hem zou zijn? FC Barcelona lijkt me wel een aardige”, aldus Israël.