Een belangrijke schakel in het elftal van Erik ten Hag dit jaar is David Neres. Afgelopen transferperiode ontving Ajax nog een bod van meer dan 30 miljoen euro van Borussia Dortmund op de Braziliaanse dribbelaar, maar directeur spelersbeleid Marc Overmars weigerde medewerking te verlenen aan een transfer.

“De schijnwerpers zijn op veel andere spelers gericht, maar het samenspel voorin gaat steeds beter en daar speelt David ook een belangrijke rol in”, zegt Ten Hag tegen De Telegraaf. “Hij is op meerdere posities inzetbaar. De laatste twee wedstrijden stond hij op tien en was hij goed.”

Neres kwam in de winter van 2017 naar amsterdam en had aanvankelijk wat aanpassingsproblemen. Inmiddels communiceert de oefenmeester veel makkelijker met zijn pupil. “David steekt heel veel energie in zijn Engelse les. En inmiddels heeft hij een Duitse vriendin, dat helpt ook. Daardoor spreekt hij nog meer Engels en zelfs wat Duits.”

Ook aanvoerder De Ligt is goed te spreken over de kwaliteiten van Neres. Hij is een heel vrolijke jongen en we weten allemaal wat hij kan. Eigenlijk is hij een speler die je niet vaak in Nederland ziet. Buiten zijn technische kwaliteiten heeft hij de mentaliteit om altijd door te gaan. Hij wil keihard werken en daar zijn we als team heel blij mee”, aldus de verdediger, die Neres een typisch Braziliaanse speler noemt. “Snel, technisch vaardig en dribbelvaardig. Het is voor ons mooi dat hij hier speelt.”

Neres: “We worden elke week sterker”