© Proshots

Matthijs de Ligt heeft zijn vertrekwens uitgesproken en is, naar eigen zeggen, klaar voor een stap hogerop. Ajax wil daarentegen het talent niet verkopen omdat ze dan net zo goed kunnen stoppen met de jeugdopleiding, stelde Marc Overmars een paar wegen geleden. Een aantal clubs is daarom nu bezig met een inventieve oplossing om alsnog Matthijs de Ligt vast te kunnen leggen.

Een aantal Europese topclubs lijken bereid de centrumverdediger te kopen, maar dan nog een jaar terug te verhuren aan de Amsterdammers. “Of dat voor mij een optie is? Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht”, zei het Talent van het Jaar aanvankelijk in gesprek met Telesport. Het idee om verkocht te worden en vervolgens weer te worden verhuurd heeft De Ligt nog niet besproken met zijn zaakwaarnemer, Barry Hulshof, en zijn adviseur, Mino Raiola. Toch noemt de 18-jarige verdediger het wel een nadeel. “Perr Schuurs was gekocht door Ajax, maar speelde nog een half jaar voor Fortuna Sittard. En Phillip Sandler met Manchester City en PEC Zwolle idem dito. Dan krijg je toch aandacht die je misschien liever niet hebt.”

De Ligt gaat de komende weken een beslissing nemen. “En of dat dan Ajax of een andere club is, zullen we dan zien. Natuurlijk neem ik in mijn beslissing ’blijven of niet’ ook mee dat Ajax bezig is voor komend seizoen een goede selectie te smeden. Dat zoveel clubs me willen hebben, zie ik als luxe. Want ik zit bij Ajax bij een club waar ik het naar mijn zin heb en waar ik me ook nog verder kan ontwikkelen.”

Bij een Europese topclub krijgt De Ligt natuurlijk te maken met veel concurrentie, maar bang voor een plek op de reservebank is hij niet. “Als ik over vijf jaar vertrek, is het nog steeds moeilijk in te schatten of ik dan een basisplaats heb. Het ligt allemaal aan mezelf,” geeft hij aan. “Ik zal het moeten laten zien. Zelfs als ik bij Ajax niet presteer, sta ik er gewoon naast.”

Het is belangrijk voor De Ligt dat hij op een normale manier vertrekt uit Amsterdam. “Ik denk dat iedereen uiteindelijk door de voordeur weg wil. En dat hoop ik ook te doen.”