© Proshots

Ajax had het woensdagavond in de uitwedstrijd tegen Roda JC lastiger dan vooraf verwacht. De Amsterdammers wisten pas na strafschoppen de overwinning over de streep te trekken. Matthijs de Ligt bleef de eerste 68 minuten op de bank. De aanvoerder was na afloop opgelucht dat zijn ploeg is doorgedrongen tot de kwartfinales van het bekertoernooi. “Dit hadden we onszelf niet voorgesteld, nee”, vertelt De Ligt voor de camera’s van Fox Sports.

Matig Ajax

“Ik denk dat Roda het ook goed deed”, begint De Ligt met zijn analyse. “Ze bouwden echt een muur en dat is heel moeilijk om doorheen te komen. Alsnog moet je wel meer creëren en dat was vandaag veel te weinig.” Na ruim een uur mocht De Ligt zelf zijn opwachting maken. De verdediger kreeg van Ten Hag een duidelijke taak mee. “Zorg ervoor dat je de spirit er weer in krijgt en dat we weer vooruit gaan in plaats van achteruit. Want we speelden de bal veel rond, alleen er kwam eigenlijk niets gevaarlijks uit.”

Bezetting in zestien

“Ik denk dat het beide factoren zijn. Roda zakt natuurlijk volledig terug en wij hebben misschien wel tachtig voorzetten in de zestien gegooid. Als er geen één aan komt, moet je op een gegeven moment denken: wat gaat er mis? Vandaag was de bezetting in de zestien gewoon niet goed genoeg om een kans te creëren of te scoren.”

Keeperswissel

Vlak voor tijd bracht Ten Hag Onana in voor de strafschoppen. “Dat is de Louis van Gaal-tactiek, hé. We weten dat André (Onana, red.) gewoon een goede keeper is, Kostas (Lamprou, red.) ook. Onana is, zoals jullie kunnen zien, echt een penaltykiller. Gelukkig heeft hij dat vandaag bewezen.” Zelf miste De Ligt zijn strafschop. “Ik had me voorgenomen het heel anders te doen en met volle overtuiging te schieten, maar dat zag er niet best uit.”