© Proshots

Matthijs de Ligt zag zijn ploeg zondagavond uitstekend spelen tegen AZ. Ajax legde de Alkmaarders met 5-0 over het been. Tegenover de camera’s van Fox Sports gaat De Ligt in op de wedstrijd.

Intensiteit

Het leek zondagavond een simpele zege voor de Amsterdammers, al zag De Ligt dat anders. “Misschien zag het er zo uit, maar in het veld was het anders. Vandaag hebben we met de goede intensiteit gespeeld. We zetten goed druk en waren agressief. Ik denk dat je daarom hier met 5-0 wint.” Een verrassende uitslag, aangezien AZ op papier een sterke tegenstander is. “Het komt denk ik niet vaak voor dat Ajax zomaar even AZ oprolt in de Arena. Daar kunnen we heel tevreden over zijn.”

Sterke wedstrijd

Desondanks is De Ligt niet verbaast over de klasse die zijn ploeg op de mat legde. “Ik ben hier niet verbaasd over, want ik weet wat we kunnen. Vandaag gingen de kansen er eindelijk eens goed in. We hebben veel kwaliteit en AZ is een team dat ons vast wilt zetten. Dat ligt ons denk ik wel. Ik denk dat we genoeg kwaliteiten hebben om ons eronderuit te voetballen. Dan krijgen wij ook de ruimte om kansen te creëren.” Ondanks het overwicht stond Ajax in de rust ‘slechts’ met 1-0 voor. “De eerste helft konden de kansen wel beter, maar als je de hele wedstrijd hebt gezien hoe we drukzetten na balverlies, hoe we aanlopen en hoe we AZ geen tijd geven, dan is dat goed.”

Verdedigende taken

Zondagavond stond Wöber weer eens naast De Ligt, omdat Blind op het middenveld was gezet. “Dat verandert niet zoveel. Het is gewoon hetzelfde als met Daley (Blind, red.). Ik moet hetzelfde doen, dus er verandert niet heel veel.” Ook heeft De Ligt geen moeite om zich op te laden tegen een mindere tegenstander. “Of het nou Lewandowski of Johnsen is: ik probeer gewoon altijd duels te winnen van mijn spits. (…) Des te meer moet je gefocust zijn tegen een mindere tegenstander. Je weet dat één foutje afgestraft wordt, helemaal bij Lewandowski, maar hier gebeurt het ook. Het is des te knapper om in deze wedstrijd je focus te houden.”