© Proshots

Ajax heeft een zeer grote stap gezet richting een eventueel kampioenschap. Vanavond wist het met 4-2 te winnen van Vitesse. Voor rust kwam Ajax dankzij een goede goal van Ziyech op voorsprong, na rust kreeg het twee terechte penalty’s die onberispelijk benut werden door Dusan Tadic. Matthijs de Ligt kopte nog op de paal voor rust, maar na de thee wist de aanvoerder toch te scoren. Tegenover Fox Sports laat laatstgenoemde weten erg tevreden te zijn met de behaalde drie punten:

Dusan Tadic was met zijn twee gescoorde penalty’s erg belangrijk. Tadic scoorde nog nooit zoveel als dit jaar. Ook de Ligt ziet hoe belangrijk hij voor Ajax is: “Dusan scoort veel, hij is ook om die reden gehaald. Hij helpt ons ook door heel hard te werken. Hij past perfect in ons team en in het spel die wij spelen. Hij is met zijn goals en assists heel erg belangrijk.”

Matthijs de Ligt was zoals eerder genoemd de eerste helft al erg dichtbij een goal, de tweede helft wist hij wel raak te koppen:  “De eerste helft was ik al dichtbij nu zat hij er in. De lading die aan de goal in Turijn zat was natuurlijk wel anders, maar deze was ook erg belangrijk.  Het was weer een horde om te nemen vandaag, vorig jaar gingen we er af. Vitesse is een stugge ploeg dus we wisten hoe belangrijk het vandaag was. De 1-0 was bevrijdend.”

Erik Ten Hag wisselde na iets meer dan een uur twee keer, Ziyech ging er af voor Neres en Kristensen kwam er in voor Tagliafico. Hierdoor kreeg Vitesse meer ruimte omdat Odegaard meer aan zijn eigen spel toe kwam en meer ruimte kon creëren: “We wisselen twee keer dan verandert er iets, misschien dat we daardoor andere dingen deden. we zetten minder druk en waren slordig. Maar goed je hebt die wissels niet voor niets. We mogen dan niet zo verslappen, al raak je wel wat automatisme’s kwijt. Natuurlijk wil je het liefst in de zelfde samenstelling spelen, denk dat het meer met onze concentratie had te maken.”

Ajax wint dus en loopt voor even weer uit op PSV dat donderdag in actie komt. Dinsdag speelt Ajax in Londen de eerste wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Hier gaat Ajax zich volledig voor opladen: “We hebben gedaan wat we moesten doen, we moesten winnen dat was het belangrijkste. We gaan ons nu optimaal voorbereiden op Tottenham.”