Op 28 april is het precies 20 jaar geleden dat Ajax voor het laatst in stadion De Meer voetbalde. Het stadion werd in 1996 ingeruild voor de Amsterdam ArenA. Voor veel mensen is De Meer nog altijd een bijzonder en mooi stadion, ondanks dat het er nu niet meer is. Op de plek waar het veld heeft gelegen staan nu huizen, op de plek waar ooit Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Jari Litmanen schitterden in het shirt van Ajax, spelen nu kinderen uit de wijk Watergraafsmeer en over de plek waar ooit de voormalige ‘Reynolds-tribune’ stond, rijden nu auto’s. Een bijzonder stadion waar de unieke historie van Ajax is ontstaan en waar memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Gisteren blikten we al terug op de eerste jaren in De Meer, vandaag deel 2.

Staafincident

Op 27 november 1989 werd Franz Wohlfahrt, doelman van Austria Wien, geraakt door een ijzeren staaf. Austria Wien maakte in die wedstrijd in de verlenging de gelijkmaker. Doordat Oostenrijk dat jaar negatief in het nieuws was gekomen door een affaire rond het oorlogsverleden van de president Kurt Waldheim, scandeerde de fanatieke aanhang van Ajax toen: ‘Nazi’s!’ Een destijds 17-jarige fan gooide toen een ijzeren staaf het veld in, die de Austria-doelman in zijn onderrug raakte.

Het staafincident maakte duidelijk dat de beveiliging in De Meer hopeloos was verouderd. Ajax verloor door het incident de wedstrijd reglementair met 0-3 én werd bovendien voor een jaar uitgesloten van Europees voetbal. De hekken die werden geplaatst bij de laatste verbouwing moesten ervoor gaan zorgen dat er minder makkelijk projectielen het veld op konden worden gegooid. De ‘staaf’ werd na de wedstrijd door de scheidsrechter overgedragen aan Michael van Praag. In het Ajaxmuseum werd later een replica tentoongesteld.

Doelpunten en wedstrijden

Onder de memorabele momenten vallen uiteraard ook mooie, indrukwekkende en bijzondere doelpunten en wedstrijden. Het meest bijzondere doelpunt in De Meer werd in 1982 gescoord. Op 5 december gebeurt er dat jaar iets heel speciaals in De Meer. Ajax speelt tegen Helmond Sport en leidt met 1-0, als de thuisploeg in de 21e minuut een strafschop krijgt. Cruijff legt de bal neer op de stip en neemt een aanloop. Maar in plaats van dat hij de bal op doel schiet, passt hij de bal links naar voren op de inlopende Jesper Olsen. De Deen pikt de bal op en speelt direct terug op Cruijff, die vervolgens Helmond-doelman Versfeld kansloos laat. Zodoende staat Ajax in de 22e minuut met 2-0 voor, en is het aanwezige publiek een unieke ervaring rijker. Ajax wint de wedstrijd uiteindelijk met 5-0. Na afloop vertelt Cruijff het volgende over het memorabele moment: “Met de feestdagen in aantocht leek het ons wel leuk om dit te doen. Dan hebben de mensen wat om over te praten.”

Op 19 augustus 1973 speelt Johan Cruijff zijn laatste wedstrijd voor Ajax in zijn eerste periode bij de club. Tegen FC Amsterdam won het team van de legendarische nummer veertien met 6-1. Waar Cruijff in het begin van de wedstrijd nog werd uitgefloten, verliet hij De Meer onder een luid applaus na wéér een fantastische wedstrijd te hebben gespeeld. Er werd destijds wel eens beweerd dat FC Groningen (0-4 winst) en FC Amsterdam zich benadeeld voelden en daarom wilden gaan protesteren, omdat ze nog tegen een Ajax mét Cruijff hadden gespeeld.

In het seizoen 1992-93 neemt Ajax het op tegen Vitesse. Volgens velen wordt in deze wedstrijd één van de mooiste goals ooit gemaakt in De Meer. Wim Jonk bedient Dennis Bergkamp met een fantastische pass. De spits neemt de bal in de lucht aan en nog voordat de bal de grond raakt tikt hij de bal over de uitkomende doelman heen. De Amsterdammers winnen de wedstrijd uiteindelijk met 4-0 door twee goals van Bergkamp en Davids.

Een ander fenomenaal doelpunt die zeker niet mag ontbreken, is het doelpunt van Marco van Basten tegen FC Den Bosch op 19 november 1986. De spits scoort met een magistrale omhaal en laat De Bosch-doelman Van Grinsven kansloos. Het is Van Basten’s laatste seizoen bij Ajax, waarin hij met 31 doelpunten voor de vierde keer op rij topscorer wordt van Nederland. Ajax wint die middag in De Meer met 3-1 van de Bosschenaren.

In de jaren negentig werd er afscheid genomen van de roerige tijden rond het staafincident. Onder leiding van trainer Louis van Gaal brak een nieuwe generatie talentvolle jeugdspelers door, die Ajax een nieuwe periode van werelddominantie bezorgden. Het team won in 1995 de landstitel, de KNVB Beker, de Champions League, de Wereld Beker én de Supercup. In die periode werd ook besloten dat De Meer niet meer voldeed aan alle eisen. Ondanks de sfeer werd het stadion te klein voor de successen van de club. In de Bijlmer rees ondertussen een gloednieuw stadion uit de grond: de Amsterdam ArenA.

De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Geheugenvanoost.nl.