Op 28 april is het precies 20 jaar geleden dat Ajax voor het laatst in stadion De Meer voetbalde. Het stadion werd in 1996 ingeruild voor de Amsterdam ArenA. Voor veel mensen is De Meer nog altijd een bijzonder en mooi stadion, ondanks het feit dat het er nu niet meer is. Op de plek waar het veld heeft gelegen staan nu huizen, op de plek waar ooit Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Jari Litmanen schitterden in het shirt van Ajax, spelen nu kinderen uit de wijk Watergraafsmeer en over de plek waar ooit de voormalige ‘Reynolds-tribune’ stond, rijden nu auto’s. Een bijzonder stadion waar de unieke historie van Ajax is ontstaan en waar memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. De komende dagen blikt Ajax1.nl terug op de meest bijzondere gebeurtenissen in stadion De Meer en de beste spelers.

Opening

De eerste memorabele gebeurtenis vindt plaats tijdens de opening van De Meer. Op 9 december 1934 werd het stadion officieel geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Franse Stade Français (5-1 winst). Voordat de wedstrijd begon, vormden jeugdspelers midden op het veld het woord van hun club: ‘Ajax’. In december 1934 zijn de tribunes nog niet overdekt, iets wat later wel zou gaan gebeuren. De 25.000 toeschouwers die in De Meer terechtkonden zaten dicht op het veld, waardoor het stadion een Engelse sfeer uitademde. Eind jaren zestig zou het onderkomen in Watergraafsmeer een bijna onneembare vesting worden voor de bezoekende clubs.

jeugdspelers

De capaciteit van De Meer zal in de jaren daarna uitgroeien tot ongeveer 30.000 toeschouwers. Doordat Ajax in die periode steeds meer successen boekt, wijkt de club voor belangrijke (Europese) wedstrijden uit naar het Olympisch Stadion, waar op dat moment maar liefst 64.000 toeschouwers in terechtkonden.

Hoewel Ajax zo nu en dan uitwijkt naar ‘het Olympisch’ wordt in De Meer geschiedenis geschreven. Een gebeurtenis die nu nog altijd in de recordboeken is opgenomen, is de grootste zege ooit in de Eredivisie. Ajax won op 19 mei 1972 met maar liefst 12-1 van Vitesse. Op 3 oktober 1984 wordt daar een Europees record aan toegevoegd: Ajax wint met 14-0 van Red Boys Differdange. Tegen de Luxemburgers zijn onder andere Marco van Basten (5x), Ronald Koeman (3x) en John Bosman (2x) trefzeker. In De Meer wordt daarmee de schaamteloze heenwedstrijd (0-0) van een aantal weken daarvoor uitgewist.

Verbouwingen

In 1965 werd het stadion voor de eerste keer verbouwd. De ‘Reynolds-tribune’ werd overdekt en vernoemd naar de trainer: Jack Reynolds. In 1966 werden de beroemde en iconische rode neonletters op het stadion aangebracht (“ajax”, zonder hoofdletter en met een voetbal op de ‘j’). De vier letters hangen nu boven de hoofdingang op het parkeerdek van de ArenA, nadat ze een hele periode zoek waren geweest. In 2008 doken de letters op, waarna Ajax ze liet restaureren. De letters die toen al enkele jaren op de kantine van Sportpark de Toekomst hingen, waren niet de originele maar replica’s.

De Meer - 'ajax' letters

In 1968 werden het restaurant en het hoofdgebouw onder handen genomen. In de daaropvolgende jaren werden, na een instorting van een muur, de staantribunes doorgetrokken – waardoor de capaciteit toenam tot 29.500 toeschouwers -, een lichtinstallatie geplaatst (1970) en de kleedkamers vernieuwd (1971). De oude kleedkamers waren door een brand verwoest. Ook kwamen er hekken rond het veld en werd de ingang voor de spelers naar het veld voorzien van een soort kooi om spelers en scheidsrechters te beschermen.

In de jaren ’80 werd er ook het één en ander veranderd aan het stadion. Zo werden de eerste kuipstoeltjes in gebruik genomen, kregen de staantribunes een overkapping en werd er een gezinstribune gecreëerd op de Reynolds-tribune. In 1985 kreeg De Meer als eerste Nederlandse stadion skyboxen. Eerder waren er op de eretribune al wel VIP-plaatsen gecreëerd. De laatste verbouwing vond plaats in 1989. In dat jaar werden er twee hoge hekken geplaatst achter beide doelen. Op deze manier konden er moeilijker projectielen het veld op worden gegooid. Deze verbouwing was het gevolg van een ander memorabel moment.

Dit andere memorabele moment komt in deel 2 aan bod.

De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Geheugenvanoost.nl, de overige foto’s zijn afkomstig van de Facebookpagina van Stadion de Meer.