Nu vrijwel alle Europese competities ten einde zijn of hun einde naderen, wordt steeds duidelijker hoe voor Ajax de weg naar de Champions League eruit gaat zien. Die weg bestaat uit 3 voorrondes. Ajax1.nl legt uit welke tegenstanders Ajax kan treffen. We schreven de eerste versie van dit artikel eind mei, toen de weg naar de Champions League nog vrij onmogelijk leek. Inmiddels is de eerste horde genomen!

Tweede voorronde

In de tweede voorronde werd afgerekend met Sturm Graz dankzij eenvoudige 2-0 en 1-3 overwinningen. Daarmee is Europees voetbal tot de winterstop in ieder geval veiliggesteld.

Derde voorronde

In de derde voorronde is Ajax gekoppeld aan Standard Luik. Het uitduel in Luik staat gepland op 7 augustus, de return in Amsterdam staat op 14 augustus op het programma.

Play-offs

Een beetje onlogisch, maar de UEFA heeft besloten dat de loting voor de play-offs plaatsvindt voordat de wedstrijden in de derde voorronde gespeeld zijn. De loting voor de play-offs is namelijk op 6 augustus. Dat maakt het allemaal net even wat ingewikkelder om uit te pluizen tegen wie Ajax kan spelen, al maken de clubs die over zijn gebleven het weer een stuk eenvoudiger.

FC Basel is uitgeschakeld in de Champions League, wat betekent dat Benfica en Dinamo Kiev geplaatst zijn voor de play-offs. Deze club hebben een hoger coëfficiënt dan Ajax, dat dus ongeplaatst is in de play-offs. Naast Ajax, is ook Spartak Moskou of PAOK ongeplaatst. Omdat de UEFA clubs uit Rusland en Oekraïne niet tegen elkaar laat spelen, betekent het dat er eigenlijk al niet meer geloot hoeft te worden.

Als Ajax de play-offs bereikt, treft het dus de winnaar van het tweeluik tussen Dinamo Kiev en Slavia Praag. De play-offs worden gespeeld op 21/22 augustus en 28/29 augustus.