Ajax speelde zaterdagavond tegen Heracles voor de derde keer in vier wedstrijden na de winterstop punten en dus kan er gesproken worden van een crisis. Valentijn Driessen meent dat Erik te Hag Heracles voor de tweede keer dit seizoen onderschat heeft. In de thuiswedstrijd tegen de Almeloërs bleven de Amsterdammers ook al steken op 1-1.

“Hij overschatte zijn spelers door ten onrechte te denken dat geen enkele Nederlandse ploeg het vermogen zou hebben Ajax zo onder druk te zetten, zoals Heracles durfde en deed. Omdat zijn Ajacieden, volgens Ten Hag, het vermogen bezitten daar onderuit te spelen”, schrijft de chef voetbal van De Telegraaf. Daarbij zet hij vraagtekens Ten Hag’s keuze om David Neres niet in de ploeg te brengen en Donny van de Beek opnieuw naar de kant te halen. “Hoewel hij met zijn inhoud, diepgang en scorend vermogen juist iemand is die in de slotfase het verschil kan maken als tegenstanders op hun tandvlees lopen.”

Toch delen de spelers even hard mee in de sportieve malaise. “Zij hadden een pact gesloten, gedogen hun trainer en zouden samen alles opzijzetten voor de landstitel, beker en in de Champions League. Het bracht Ajax in een flow gedurende de eerste seizoenshelft. Maar het gebrek aan bereidheid om voor elkaar het vuile werk op te knappen en het aan de laars lappen van afspraken, opdrachten en het gebrek aan discipline bewijzen dat het spelerspact is opgeblazen.”

Daarbij ontbreekt het de Amsterdammers aan echte leiders, meent Driessen. “Dusan Tadic en Daley Blind, de dure aankopen met hun topsalarissen, geven niet thuis. Frenkie de Jong maakt zijn recordtransfer tijdelijk niet waar en krijgt plots maniertjes, Hakim Ziyech is en blijft een Einzelgänger, behoudens z’n vrije trappen is Lasse Schöne volgens zijn ploeggenoten over the hill en Matthijs de Ligt heeft het te druk met zichzelf.”’

Tot slot schrijft Driessen dat de scheve salarisverhoudingen binnen de ploeg en het niet kunnen afdwingen van een mooie transfer tot irritatie leidt. “De Jong heeft zijn toptransfer binnen en vertrekt naar Barcelona. Anderen willen ook weg, maar serieuze belangstelling ontbreekt of de vraagprijs wordt niet betaald. Dat leidt tot frictie en jaloezie en legt de focus op de eigen belangen en niet op de teamprestatie. Het is simpel de mores van de kleedkamer.”