De Toekomst

De Toekomst
De Toekomst

De Toekomst is het sportcomplex van Ajax en staat tevens symbool voor het hart van de vereniging. Hier spelen de vier amateur- en 14 jeugdelftallen en het tweede elftal van Ajax. Sinds seizoen 2009-2010 traint Ajax 1 ook bijna altijd op de Toekomst.

De eerste ideeën rond de ontwikkeling van de Toekomst stammen uit 1990. Op Voorland, het opleidingsterrein bij de Meer, waren te weinig wedstrijdvelden en de verschillende Ajax-elftallen werden op wedstrijddagen gedwongen op andere locaties te spelen.

Er moest dus een trainingscomplex komen met multifunctionele ruimtes waarvan zowel het betaalde voetbal als de jeugd en het seniorenvoetbal gebruik konden maken.

Door een wijziging op de tekentafel is de Toekomst iets verder – op een afstand van 600 meter – van de Amsterdam ArenA komen te liggen dan gepland. Maar er is zoveel mogelijk naar gestreefd om de sfeervolle situatie van de Meer mee te verhuizen.

De teams trainen ook op dit complex. Andere talenten krijgen les in de speciale leslokalen en oud-spelers komen nog geregeld over de vloer in de prachtige kantine. Ook de bestuurs-, ledenraads- en ledenvergaderingen hebben hier plaats. Het restaurant verzorgt prima maaltijden voor spelers, maar ook voor bezoekers. Ajax nieuws Ajax1.nl

Uiterlijk is het ‘clubhuis’ van 4000 vierkante meter met zijn grote ronde bogen in harmonie met de Amsterdam ArenA. Bij het ontwerp is veel rekening gehouden met het verenigingsleven. Net als in de Meer liggen de velden en het clubhuis dicht bij elkaar. Het complex heeft een sportzaal, een krachthonk, vergaderruimtes, kantoren en een luxe kantine. Het is een ontmoetingsplaats voor spelers, leden, supporters en bezoekers.

Aan de zijkant van de Toekomst prijken op de grote muur nog steeds de letters ‘ajax’, zoals die op het dak van de eretribune van de Meer stonden. Deze letters zijn een symbool van de jeugdopleiding. Zoals de jeugd op Voorland het vroeger had over ‘het spelen tussen vier masten’, zien de Ajax-talenten vanaf de Toekomst het prachtige dak van Amsterdam ArenA en kunnen ze ervan dromen daar ooit eens te spelen als Ajacied.