We blikken nog even terug op het afgelopen seizoen. Welke spelers blonken uit? Het was bijna niet te doen om een top 3 te maken in zo’n fantastisch seizoen als afgelopen seizoen. Er zijn dan ook vele variaties mogelijk en iedere supporter heeft zijn eigen voorkeur. Dit is mijn top 3 van afgelopen seizoen.

Eervolle vermelding

De spelers die de top 3 net niet hebben gehaald, maar zeker een eervolle vermelding verdienen zijn:

  • Daley Blind; het verloren kind kwam afgelopen seizoen terug van de topclub Manchester United. Bij de Engelse club speelde hij onder Mourinho zeer verdienstelijk. De verwachtingen waren derhalve best hoog, maar aan het einde van het seizoen kunnen we niet anders concluderen dat de terugkeer een absolute hit was. Vooral in de Europese wedstrijden was Blind één van de allerbeste van het veld. Blind heeft zijn stempel gedrukt met zijn perfecte timing en zijn loepzuivere passing. Blind is voor Ten Hag ontzettend belangrijk geweest.
  • Donny van de Beek; het seizoen begon desastreus voor de man uit Nijkerkerveen. Ten Hag begon het seizoen niet met hem in de basis, wat zeer tegen het zere been was van de blonde Ajacied. Maar Van de Beek schudde de frustraties van hem af en speelde zeer sterk. Ook hij was in de Europese wedstrijden van onschatbare waarde met zijn rushes en zijn diepgang.
  • Frenkie de Jong; de man van 86 miljoen! Frenkie was vaak weergaloos en onnavolgbaar. Vergelijkingen met Johan Cruijff kwamen vaak voorbij. De Jong verdiende ermee een overgang naar Barcelona. Dat zijn voortgang soms wat sneller mag, wordt hem vergeven na zo’n geweldig seizoen.
  • Nico Tagliafico; wat moeten we nog zeggen over de Argentijnse krijger van Ajax? Geen duel ging hij uit de weg. We leerden hem zelfs kennen als doelpuntenmaker. Hij zorgde continue voor gevaar langs de zijlijn van de tegenstander. Hij gaf vaak het sein om de tegenstander op te jagen, wat Ajax veel bracht in vooral de nationale wedstrijden. Nico is mateloos populair in de Johan Cruijff Arena. De supporters waren dan ook oprecht heel blij toen ze hoorden dat Nico nog één jaar zou blijven.
  • Andre Onana; de man die ijsblokjes door zijn aderen heeft lopen. Onana is zo rustig in zijn goal, dat de wanhoop soms bij de supporters om het hart slaat. Onana is misschien wel de allerbeste lijnkeeper die er is in Europa. Iedereen zal zijn redding uit in Lissabon nog herinneren. Maar zijn voortzettingen moeten echt sneller en vooral nauwkeuriger. Als Onana zijn tijd neemt om de bal weg te schieten, kun je voor 99% aannemen dat de bal uitgaat of bij de tegenstander terecht komt. Maar daarbuiten is de man uit Kameroen echt een geweldige keeper. By far de beste keeper in de Nederlandse competitie en één van de betere in Europa.

Nummer 3

Hakim Ziyech is geëindigd op de derde plaats. Wat hebben we genoten van het opjagen van de tegenstander, van zijn onnavolgbare passeerbewegingen en zijn fantastische trap. Ziyech heeft monsterstappen gemaakt in het afgelopen jaar. En dat is vooral gekomen door zijn Europese wedstrijden. Vooral de uitwedstrijd tegen Bayern staat op mijn netvlies. Daar op die avond in München was Ziyech de allerbeste. Hij was daar zo goed, dat de clubs Overmars gek gingen bellen.

Ziyech hield zijn hoge niveau het gehele seizoen vast. Zelfs in de laatste wedstrijd tegen De Graafschap was het juist Ziyech die het sein gaf om de Superboeren af te jagen. Ziyech verdient een stap omhoog na een fantastisch seizoen. Zelfs de supporters hebben de man uit Dronten definitief in de armen gesloten. Het plezier straalde de laatste maanden van zijn gezicht af. Alle wijsneuzen op de tv die in het begin elkaar verlekkerde door een mogelijk ruzie van Tadic en Ziyech groot in de publiciteit te brengen, stonden maanden later echt voor joker. De twee supersterren van Ajax waren een genot om naar te kijken en gunde elkaar echt de bal. Iets wat nooit voor mogelijk werd gehouden. Ziyech is een terechte nummer 3!

Nummer 2

Dusan Tadic eindigt net boven Ziyech. De man uit Servië kwam vanuit Southampton als een grote speler binnen. De verwachtingen waren hoog gespannen, want er zat een behoorlijk prijskaartje aan. Maar aan het einde van het seizoen was Tadic het koopje van het jaar. Tadic werd zelfs topscorer (gedeeld) in de Nederlandse competitie. Wat vooral bijblijft, is dat hij van de linkerkant naar de spitspositie werd verschoven. Vooral op de spitspositie was Tadic echt een verademing. De wedstrijd in Madrid (tegen Real) was de wedstrijd waarin Tadic echt excelleerde. De Europese kranten kwamen superlatieven tekort en in de beoordelingen kwamen zelfs 10-en naar voren. Tadic is ongelofelijk belangrijk geweest op het veld, maar vooral buiten het veld. Tadic was de man die Ten Hag in München in niet te misstaande taal duidelijk maakte dat er iets moest veranderen. Dat was het sein om het seizoen tot een onvergetelijke te maken. Tadic was belangrijk als aanspeelpunt, als rustpunt, als leider in het veld, als assistkoning en als topscorer. Tadic heeft zoveel gedaan, dat je als supporter hoopt dat we niet nu al het beste van Tadic hebben gezien. Want beter dan dit kan toch bijna niet?! Tadic heeft meer dan verdient de tweede plaats behaald!

Nummer 1

Matthijs de Ligt is de absolute nummer 1, wat mij betreft. De mastodont uit Abcoude was zo ongelofelijk belangrijk. Hij maakte de minste overtredingen, hij loste alles met techniek en oerkracht op en hij scoorde hele belangrijke doelpunten. Zijn allermooiste…… de goal tegen Juventus! Ajax had het in de eerste helft lastig, maar bij de eerste de beste hoekschop in de tweede helft torende De Ligt boven alle Italiaanse verdedigers uit en “schoot” de bal met zijn kop in de goal. Het was een bal, die geen keeper kon houden. De perfecte kopbal uitgevoerd tot een van de allerbeste verdedigers in Europa. Ook zijn kopbal in de halve finale beker tegen Feyenoord was er één om niet snel te vergeten.

Het opmerkelijke is, is dat De Ligt nog steeds maar 19 jaar is. Hoe is het mogelijk zou je denken? Zo jong en al zo ongelofelijk goed. De Ligt heeft wellicht zijn allerbeste seizoen gespeeld of zal hij nu nog beter worden?! Europa ligt aan zijn voeten en de topclubs vechten elkaar de tent uit om de diensten van De Ligt te bemachtigen. Bedragen die nu worden genoemd overtreffen al de transfersom van Frenkie de Jong. De Ligt was tot slot ook nog eens de beste Ambassadeur die de club zich kon wensen. Ook na een nederlaag (die waren zeldzaam) kon De Ligt perfect de vinger op de zere plek leggen zonder ooit maar zijn ploeggenoten af te vallen. Een eventueel vertrek van De Ligt zal de hardste klap voor Ajax zijn. Er is niemand die De Ligt zou kunnen vervangen of ze moeten luisteren naar de naam van Sergio Ramos.

Matthijs, heel Ajax hoopt dat je nog minimaal één jaar blijft, want je bent in deze ploeg onmisbaar. De Ligt is daarom mijn nummer 1!