De transferperiode is momenteel in volle gang, Ajax heeft tweemaal toegeslagen met het aantrekken van de Colombianen Mateo Cassierra en Davinson Sanchez. Daartegenover staat het vertrek van Mike van der Hoorn (Swansea) en Lucas Andersen (Grasshoppers). Ondanks dat de geruchtenstroom momenteel iets minder is dan de voorbije werken, zullen er vrijwel zeker nog spelers bijkomen en/of vertrekken. Een mooi moment voor Ajax1.nl om eens terug te blikken op de zomerse transferperiodes van de afgelopen jaren. Eerder blikten wij al terug op de transferzomer van 2010. Vandaag het tweede deel, met de zomerse transferperiode van het seizoen 2011/2012.

Veel binnenlandse aanwinsten

Het seizoen 2011/2012. De eerste transferzomer waarin Frank de Boer als hoofdtrainer te maken kreeg met de zomerse transfermarkt. Een seizoen nadat eindelijk weer eens het kampioenschap werd binnengehaald. Deze transferzomer zou een zomer worden waarin Ajax de meeste aankopen niet ver van Amsterdam weg wist te halen.

De eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen werd al bekendgemaakt in april 2011. Derk Boerrigter kwam over van RKC Waalwijk. Naar verluidt betaalde Ajax ongeveer een half miljoen euro. Vlak voor de linksbuiten in de zomer van 2013 alweer vertrok uit Amsterdam, kende hij zijn belangrijkste moment voor Ajax. Met het winnende doelpunt op bezoek bij PSV had hij een belangrijk aandeel in de ontknoping van het seizoen 2012/2013. Mede door deze goal wist Ajax zich opnieuw tot kampioen van de Eredivisie te kronen.

Theo Janssen was aanwinst nummer twee. De middenvelder kwam over van FC Twente. Met de club uit Enschede had hij een week daarvoor nog de titel verspeeld in de Amsterdam Arena tegen Ajax. Vrij snel na die wedstrijd besloot Ajax de clausule in het contract van Janssen te lichtten. De middenvelder kon hierdoor voor iets meer dan drie miljoen euro worden overgenomen. Janssen zou niet altijd verzekerd zijn van een basisplaats, mede omdat de Boer hem veelal als defensieve middenvelder inzette. De samenwerking duurde dan ook niet langer dan een jaar.

Ook deze zomer kon de komst van een AZ-speler naar Amsterdam niet uitblijven. Kolbeinn Sigthórsson werd het dit jaar. De op dat moment 21-jarige IJslander was zelf al een behoorlijke tijd rond met Ajax, maar beide clubs hadden moeite om elkaar te vinden. Uiteindelijk kwam er begin juli duidelijkheid. De spits zou de overstap gaan maken voor een bedrag rond de vier miljoen euro. Ondanks dat Sigthorsson geen voltreffer bleek te zijn wist hij in de behaalde kampioenschappen altijd een aantal belangrijke doelpunten te maken. De aanvaller vertrok vorig jaar voor een Frans avontuur naar FC Nantes.

Na het vertrek van Maarten Stekelenburg moest Ajax op zoek naar een nieuwe doelman. Deze werd eveneens op de Nederlandse markt gevonden. Jasper Cillessen werd voor een bedrag tussen de drie en vier miljoen overgenomen van NEC. Cillessen moest in Amsterdam de concurrentiestrijd aan gaan met Kenneth Vermeer. De doelman verloor deze in eerste instantie, maar bleef altijd vechten voor zijn plaats. Succesvol verdreef Cillessen zijn concurrent onder de lat en daar staat hij momenteel nog steeds.

De vijfde aanwinst van de transferzomer 2011/2012 kwam ook min of meer uit Nederlands scoutingsgebied, Dmitry Bulykin. De spits stond weliswaar onder contract bij het Belgische Anderlecht, maar dankzij een sterk seizoen in dienst van ADO Den Haag verscheen de sterke Rus op de radar van de Amsterdammers. Bulykin tekende voor één seizoen met een optie op nog een seizoen. Ajax besloot deze samenwerking na het eerste jaar niet voort te zetten. Zo bleef de Rus staan op twaalf doelpunten in 27 wedstrijden in het shirt van Ajax.

Slechts één speler die als versterking voor het eerste elftal werd gezien kwam deze periode echt uit het buitenland. In Zuid-Afrika haalde Ajax  Thulani Serero naar Amsterdam. De op dat moment 21-jarige middenvelder kwam over van Ajax Cape Town. Ajax maakte naar verluidt ongeveer twee en een half miljoen euro over naar club waar het samenwerkingsbanden mee heeft. De Zuid-Afrikaan staat momenteel nog altijd onder contract bij Ajax, maar heeft nog slechts een éénjarig contract. Mede daardoor staat hij op de nominatie om uit Amsterdam te vertrekken.

Vanuit Jong Ajax werd in de zomer Nicolai Boilesen overgehaald naar de eerste selectie en in de winter voegde Ricardo van Rhijn zich daar ook bij. Mats Rits werd nog aangetrokken van Beerschot AC, maar de middenvelder bleef in de jeugdelftallen hangen en is reeds vertrokken uit Amsterdam.

Doorselecteren

De transferzomer van 2011/2012 zou qua vertrekkende spelers vooral een kwestie van doorselecteren worden. Liefst veertien spelers verlieten de hoofdmacht van Ajax voor een nieuw avontuur. Drie spelers werden verkocht, drie spelers vertrokken op huurbasis, zes spelers verlieten Ajax transfervrij voor een andere club en de overige twee verlieten de club zonder direct een nieuwe club gevonden te hebben.

Maarten Stekelenburg verliet Amsterdam voor een avontuur in Rome. De doelman tekende voor vier jaar in Italië. Ajax ontving naar verluidt ruim zes miljoen euro, plus de mogelijkheid op bonussen. Erg gelukkig werd de doelman niet bij AS Roma en hij vertrok alweer snel. Na transfers naar Fulham, Monaco en Southampton is de 33-jarige Stekelenburg vorige week gepresenteerd als nieuwe doelman van Everton.

Een andere speler die de Amsterdamse gelederen verliet was Demy de Zeeuw. Ajax was er al snel uit met de Russische club Spartak Moskou, de Zeeuw zelf had wat langer de tijd nodig. Na gesprekken met zowel Spartak Moskou als Ajax besloot de middenvelder om voor zijn kans in de Russische competitie te gaan. De Zeeuw droeg in 94 officiële wedstrijden het shirt van Ajax en kwam daarin tot zowel achttien doelpunten als achttien assists.

De derde speler waar Ajax een transfersom voor ontving was Jan-Arie van der Heijden. Deze transfersom was in vergelijking met de transfers van Stekelenburg en de Zeeuw bescheiden: ongeveer drie ton ontving Ajax van Vitesse. De middenvelder annex verdediger werd door Ajax zelf opgeleid, maar staat momenteel onder contract bij Feyenoord.

Gedurende de transferperiode nam Ajax van drie spelers afscheid op huurbasis. Dario Cvitanich was eerder al eens een seizoen verhuurd en zocht nu zijn thuisland op. Hij werd voor een seizoen verhuurd aan het Argentijnse Boca Juniors. Roly Bonevacia en Florian Jozefzoon waren de andere spelers die op huurbasis vertrokken. De spelers die beide een groot deel van de jeugdopleiding van Ajax doorliepen hadden NAC als bestemming.

Het grootste deel van de vertrekkende spelers mocht Ajax transfervrij verlaten. Rasmus Lindgren vertrok na zijn tweede Amsterdamse periode naar Red Bull Salzburg. Marvin Zeegelaar vertrok naar Espanyol. Zeegelaar speelde voor Ajax nog als linksbuiten, maar staat nu als linksback onder contract bij Sporting in Portugal. Hyun-Jun Suk heeft net als Zeegelaar naam voor zichzelf gemaakt in Portugal. Na Maritimo, Nacional en Vitoria Setubal staat de spits nu bij FC Porto onder contract. De Zuid-Koreaan verliet Ajax in 2011/2012 transfervrij voor Groningen.

Net als de verhuurde Bonevacia en Jozefzoon (beide NAC) kregen ook Rob Wielaert en Mitchell Donald dezelfde bestemming: Roda JC. Verdediger Wielaert was op huurbasis al actief voor de ploeg uit Kerkrade alvorens hij definitief werd overgenomen. Middenvelder Donald kwam nog wel in 33 wedstrijden in actie gedurende het seizoen, maar ook hij mocht de club transfervrij verlaten. Wielaert heeft zijn carrière intussen beëindigd, Donald staat onder contract bij Rode Ster Belgrado.

Evenals Rob Wielaert zijn er nog drie spelers die in het seizoen 2011/2012 onder contract stonden die hun carrière beëindigd hebben. Ronald Graafland verliet Ajax transfervrij voor Capelle. Na een aantal seizoenen in dienst van Feyenoord hing de doelman zijn handschoenen aan de wilgen. De Spanjaard Oleguer deed dat direct na zijn periode bij Ajax. De verdediger kwam in 2008 over van Barcelona en besloot na drie seizoenen Ajax ermee te stoppen. Timothée Atouba is officieel nog niet gestopt, maar de linksback heeft na zijn transfervrije vertrek bij Ajax alleen nog bij Las Palmas onder contract gestaan.

Naast de vertrekkende spelers besloot Frank de Boer om een van zijn spelers terug te zetten naar Jong Ajax. Mounir el Hamdaoui was niet meer welkom bij het eerste elftal, de topaankoop van het seizoen ervoor speelde na dat besluit dan ook geen minuut meer voor de club.

In het volgende deel blikken we terug op de transferzomer van 2012/2013.