De vergeten voetballer is een speler, die in dienst van Ajax is geweest en die op ons als supporters een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Of een Ajax-voetballer waar wij goede en warme herinneringen aan hebben beleefd, een voetballer die bekend is geworden door een incident of gewoon om zijn verdiensten voor onze mooie club. In deel 3 van deze rubriek richten wij onze aandacht op Dani. De voetballer die zowel bij mannen als nog meer bij de vrouwen geliefd was.

Het begin

De voetballer Dani werd geboren als Daniel da Cruz Carvalho in Lissabon. De plaats waar ook de Portugese topclub Benfica groot is geworden. Onze volgende tegenstander in de Champions league. Als kind koos Dani echter niet voor Benfica, maar voor de aartsvijand Sporting Lissabon. Na zijn korte loopbaan bij Sporting koos de recalcitrante Portugees voor het Engelse West Ham United. Daar kwamen zijn talenten niet echt tot uiting. Dat lag niet zo zeer aan zijn voetbalkwaliteiten, maar meer aan zijn karakter en mentaliteit. Het was echter Johan Cruijff, die Dani een ongelofelijk talent vond. Cruijff had het idee dat de Portugees met de juiste begeleiding en instelling één van de beste voetballers van de wereld zou worden. De Portugees wilde daar alleen niets van weten. Dani was wel een ster in de discotheken. Voor de oudere fans is de T. Asserlaan een bekende straat en voor Dani zijn thuishaven bij Ajax. Deze straat lag bijna naast De Meer (de oude thuishaven van Ajax) en was veelvuldig decor van een feestje dat Dani vervolgens gaf. Het leven lachte Dani toe. Dani kon ongelofelijk goed voetballen, maar vond het uitgaansleven zo nog interessanter. Tot aan die ene wedstrijd in Madrid….

Kwartfinale Champions League 19 maart 1997

In de heenwedstrijd was de toon gezet door de voorzitter van Atletico de Madrid, Jesus Gil y Gil. Deze markante voorzitter, die later zijn vingers ernstig brandde aan de ontoelaatbare praktijken die hij bezigde, vergeleek Ajax met (Belgisch) Congo. Gil y Gil nam daarbij het mogelijk gebruik van een oliebollenmachine in zijn mond. Ajax, Amsterdam en heel Nederland stond op zijn kop. B&W van Amsterdam sprak zijn afschuw. Kosten wat het kost, maar Ajax mocht gewoon echt niet van deze dictator verliezen. Louis van Gaal was trainer van dienst bij het Ajax in 1997. Helaas werd het heenduel in Amsterdam 1-1. In Madrid waren de verwachtingen hooggespannen. Door de druk die Gil y Gil zijn eigen ploeg oplegde stond er hoogspanning op de wedstijd. En dat was te merken in het verloop van de wedstrijd. Onbedoeld drukten deze hoge verwachtingen een zware stempel op de thuisclub. Ajax begon de wedstrijd met o.a. Mario Melchiot, Babangida, Musampa en Arnold Scholten. Eigenlijk een ploeg die niet veel uitblinkers herbergde. Atletico de Madrid begon echter furieus. Kiko maakte in de 29e minuut 1-0 voor Atletico. Ajax schrok, maar hield tot aan de rust de schade beperkt. Vermoedelijk na een donderspeech in de rust vloog Ajax in het begin van de tweede helft uit de startblokken. Het werd 1-1 door Ronald de Boer in 48e min. Atletico wilde de wedstrijd in haar voordeel beslissen, maar Ajax met Edwin van de Sar op goal gaf geen krimp. De wedstrijd na 90 minuten eindigde wederom in 1-1. En een verlenging was aan de orde. Dan het moment wat alle Ajax-supporters nog helder voor de geest staan en waar velen nog met “Oeh en Aah” aan terug denken. Eerste helft van de verlenging Nordin Wooter tikte de bal naar het midden, waar Dani liep. Dani nam aan en in één keer nam de Portugees de bal op zijn schoen. De bal vloog hoog richting goal en kreeg een heerlijke curve mee. 1-2!! Dani werd bedolven onder zijn ploegmakkers. Met één knal pakte de Portugees zijn moment en schreef hij zijn naam in de geschiedenisboeken. Atletico had op dat moment nog 2 goals nodig. In de 115e minuut kreeg Atletico een penalty. 2-2! Atletico zette nog een keer aan en had nog 1 goal nodig. De tijd tikte weg en de allerlaatste minuut was aangebroken. Ajax brak uit, een gekraakt schot van Wooter en Babangida tikte de 2-3 binnen met een heerlijke stift. Het uitvak ontplofte, te vergelijken met Bayern-Ajax van vorige week. Louis van Gaal en Ajax bereikten voor het derde jaar op rij de halve finale van de Champions League. Die helaas verloren werd van Juventus. Maar de ene goal in de kwartfinale van de CL van Dani ging heel Europa over. Dani was dan toch eindelijk begonnen om zijn voetbalkwaliteiten eindelijk waar te maken.

Tekst gaat verder onder de video.

Vervolg carrière

Na zijn periode bij Ajax maakte hij uiteindelijk dan toch de overstap naar de topclub uit zijn geboortestad, Lissabon. Echter dit verblijf duurde maar 5 wedstrijden. Toen had Atletico Madrid genoeg gezien. Atletico wist zich nog heel goed de wedstrijden van drie jaar daarvoor te herinneren en lijfde uiteindelijk de Portugese ster in. Ook in Madrid (net als in Amsterdam) hield de flamboyante Portugees het maar drie jaar vol. Toen was het genoeg voor Dani. Er was nog even sprake dat hij zijn carrière voort zou zetten in Schotland, maar uiteindelijk liep dat op niets uit. Dani vond het genoeg en gooide zijn voetbalschoenen in een hoek van zijn ongetwijfeld grote huis. Zijn voetbalcarrière zat erop. Daarna werd Dani presentator in zijn geboorteland, waarna hij ook nog de rol van analist op zich nam bij de Portugese televisie (Mais Futebol). Dani kwam je af en toe nog wel ergens tegen bij een groot toernooi. Maar veel over de Portugees is heden ten dagen niet te vinden. Op social media is er weinig tot helemaal niets te vinden. En dat is een enorm contrast in vergelijking tijdens zijn voetbalcarrière. Ooit een van de meest aanbeden voetballers bij zowel mannen als vrouwen. Er waren zelfs mannen die hoopte dat de Portugees snel verkocht zou worden, omdat hun vrouwen zelfs naar Ajax gingen kijken. Iets wat ze voorheen namelijk nooit deden. Maar Dani was voor vele vrouwen het sekssymbool van de voetballerij. Dani zal altijd in de gedachten blijven van alle Ajacieden met die ene goal in Madrid. Dani heeft zich met die goal voor eeuwig in de geschiedenisboeken van Ajax geschoten.

Meer vergeten voetballers:

Dani