De vergeten voetballer is een speler, die in dienst van Ajax is geweest en die op ons als supporters een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Of een Ajax-voetballer waar wij goede en warme herinneringen aan hebben beleefd, een voetballer die bekend is geworden door een incident of gewoon om zijn verdiensten voor onze mooie club. In deel 8 van deze rubriek richten wij onze aandacht op de Deense krijger: Christian Poulsen. 

Christian Poulsen is niet de speler die de meesten snel zullen vergeten, maar juist hem zullen we herinneren aan vele momenten die hij onze club in twee jaar tijd heeft gegeven. Vandaar dat wij Christian hiermee in de schijnwerpers willen zetten. Eén van de wedstrijden die wij nooit meer zullen vergeten was de editie van PSV-Ajax op 14 april 2013.

Het begin

Christian Bager Poulsen werd op 28 februari 1980 in Asnaes (Denemarken) geboren. Als kind had de stoere Deen al talent. Poulsen bleef tot zijn 15e leeftijd in zijn geboorteplaats voetballen. Op zijn 15e ging hij naar het ietwat grotere Holbaek B&I. Zijn progressie bleef niet ongezien. Inmiddels was het 2000 en het grote FC Kopenhagen kwam om de hoek kijken. Poulsen ging op proef en Kopenhagen wist niet hoe snel zij Poulsen vast moesten leggen. Poulsen drukte gelijk zijn stempel op de ploeg. Aan de hand van Poulsen werd de club in 2001/2002 kampioen. Poulsen had zichzelf op de kaart gezet. In 2002 werd het WK in Japan gehouden. Denemarken deed het heel goed in de groep met onder andere Frankrijk. De achtste finale werd uiteindelijk verloren van Engeland. Poulsen echter had met het WK een overstap naar Schalke 04 verdiend. Het was op dat moment de duurste verkoop van een Deense voetballer. Bij Schalke 04 was de plek van controlerende middenvelder zijn deel. Poulsen was een winnaar en daar profiteerde zijn Duitse werkgever met volle teugen van. In 2006 werd Poulsen zelfs Deens voetballer van het jaar.

Zijn zegetocht op de Europese velden

Na zijn vierde seizoen in Duitsland kwam het grotere Spaanse Sevilla. De start in de Spaanse stad was moeizaam. Toch bleef Poulsen twee seizoenen en won daar vele prijzen, waaronder de UEFA cup. Toen stond Juventus op de stoep. Direct in zijn eerste wedstrijd voor “de oude dame” scoorde Poulsen. Ook bij Juventus bleef hij twee seizoenen. Na Juventus kwam Liverpool. De Engelse competitie leende zich natuurlijk uitstekend voor zijn soms spijkerharde spel, maar juist bij Liverpool werd zijn spel niet altijd gewaardeerd. Na een trainerswisseling werd ook tevens een andere speelstijl gehanteerd. En juist dat kostte Poulsen de kop bij de Engelse topclub. Zijn volgende club was een zeer verrassende. Het Franse Evian was gepromoveerd en wilde een beul op het middenveld hebben. Echter zijn keuze was geen gelukkige.

De echte leider is binnen!

Toen was 22 augustus 2012. Ajax had via een communiqué bekendgemaakt dat zij Christian Poulsen hadden gecontracteerd. Frank de Boer zag na zijn eerste twee kampioenschappen dat hij power miste op het middenveld plus vooral een verlengstuk in het veld. De ploeg was jong, maar miste iemand met leiderschapskwaliteiten. De “op en top sportman” was het ideale verlengstuk in het veld voor de ploeg van De Boer. Ajax profiteerde volop van zijn kwaliteiten. In zijn eerste jaar voor Ajax was PSV de grote tegenstander in de strijd naar het derde kampioenschap op rij. PSV had met Lens, Wijnaldum, Toivonen, Strootman, Mertens en Van Bommel een hele goede ploeg om de hegemonie van Ajax eindelijk te verbreken. De Boer had dat jaar de strijdlust van Poulsen hard nodig. Dat seizoen 2012-2013 zou min of meer beslist worden in een onderling treffen kort voor het einde van de competitie. Op 14 april 2013 stond de wedstrijd gepland in Eindhoven.

14 april 2013

De wedstrijd stond al dagen op hoogspanning. PSV moest van de aartsvijand uit Amsterdam winnen. Alles werd uit de kast gehaald. Dick Advocaat had zijn ploeg op scherp gezet. Frank de Boer had dat ook gedaan met zijn oogappels Christian Eriksen en Christian Poulsen voorop. Het PSV stadion zat er klaar voor. Deze wedstrijd moest het gebeuren. 1.600 Ajax supporters zaten hoog in het stadion met enige ongerustheid. Echter, de Deense “sloper” van Ajax had hele andere ideeën. Het begin van de wedstrijd zullen de Ajax supporters nooit meer vergeten. De bloedirritante Toivonen was het eerste slachtoffer op de scalp van onze Deense held. Na 15 seconden lag de jankende Zweed al op de grond, aanstichter: Christian Poulsen, die hem als toegift nog eens bestraffend toesprak. De Ajax-supporters werden bijkans gek. Dit was de spirit die wij nodig hadden. De slimme Poulsen zorgde er zelfs voor dat Toivonen al direct bestraffend werd toegesproken door Björn Kuipers. Dick Advocaat werd al wat nerveus. Want dit was namelijk wat zíjn ploeg moest doen. Na 2 minuten werd Mark van Bommel op het middenveld aangespeeld en 2 seconden later lag Van Bommel kermend op de grond te rollen. De dader: Christian Poulsen.

De Deen gaf de middenvelder van PSV wat hij verdiende. Een perfecte schouderduw was zijn deel. Poulsen had de toon gezet en dat was juist de mentaliteit die Frank de Boer nodig had. De Ajax supporters hadden Poulsen voor eeuwig in de armen gesloten. Ajax met Poulsen speelde vanaf dat moment de wedstrijd die ze graag wilde. Ajax kwam op voorsprong door Sigthórsson. PSV kwam net voor de rust terug Lens. Net na de rust was de weerbaarheid van Ajax weer zichtbaar. De vaak onzichtbare krachten van Poulsen zorgde ervoor dat Ajax net dat beetje extra toegediend kreeg. Na een rush langs de zijlijn sneed Eriksen door de verdediging en schoot voortreffelijk in. Ajax kwam weer een belangrijke stap dichterbij de derde schaal achter elkaar. Echter PSV gaf nog niet op. En maakte 20 minuten voor tijd weer gelijk door Lens. 15 minuten voor tijd werd Poulsen bedankt voor bewezen diensten. De Deen had de toon direct gezet en had zijn werk voortreffelijk gedaan. Hij werd gewisseld voor Derk Boerrigter. Poulsen was niet heel gelukkig met zijn wissel. Maar De Boer was wederom erg gelukkig met zijn wissels. Na de wissel dacht PSV nu eindelijk de beslissing te kunnen forceren. Koud 2 minuten in het veld was er de pass van Eriksen op de doorstromende Boerrigter. In een één-tegen één duel met Pieters zag Boerrigter Waterman ook op zich af komen. In een ultieme krachtexplosie tikte Boerrigter de bal langs Waterman op 20 meter van de goal…. Tergend langzaam rolde de bal over de lijn…. 2-3!! Het Ajax vak ontplofte bijkans! Ajax had het kampioenschap veilig gesteld. De twee Denen waren vandaag voortreffelijk. Ajax ging zijn derde schaal op rij binnenhalen. En Poulsen had daar een hele grote bijdrage in gehad, al was het alleen maar in deze heerlijke topper tegen de club uit Eindhoven.

Het einde

Op 13 april 2014 speelde Poulsen zijn laatste wedstrijd voor Ajax tegen ADO Den Haag. Ajax wilde graag nog langer met de Deen door. Maar Poulsen vond het genoeg en wilde graag terug naar zijn moederland. Hij ging daarop terug naar zijn oude liefde, FC Kopenhagen. Na één jaar werd zijn contract niet verlengd en was het gedaan voor de Deen. Poulsen hield er mee op. Afgelopen zomer zagen we onze Deense held gelukkig weer even terug. Poulsen was terug op het oude nest in de rol van stagiair. Hij liep enkele maanden mee met de technische staf van Ten Hag.

Poulsen zal niet gauw meer vergeten worden. Hij was de Ajax speler die niet zo zeer een verfijnde speler was. Maar veel te vaak werd onderschat. Poulsen gaf met zijn spel iets extra’s aan het spel van Ajax. Namelijk kracht en een “over mijn lijk” mentaliteit. Poulsen was voor mij absoluut de held op 13 april 2014. En met mij heel veel Ajax supporters…..

Psv-Ajax 2-3 de zegetocht!