Demy de Zeeuw kent vooralsnog een teleurstellend seizoen. De middenvelder van Ajax moet de laatste tijd genoegen nemen met een reserveplaats en is zijn plaats in het Nederlands elftal kwijt. Donderdag speelde hij eindelijk weer eens de volle negentig minuten in de gewonnen halve finale van de KNVB beker tegen RKC Waalwijk: 5-1.

De Zeeuw was tegen de eerstedivisionist belangrijk voor het team. De middenvelder was bij vele aanvallen betrokken en maakte zelf de 4-1. ,,Ik ben tevreden over mijn spel van vandaag”, aldus De Zeeuw na afloop van het duel. ,,We hebben onze plicht gedaan en ons eenvoudig geplaatst voor de finale.”

De Ajacied heeft hoge verwachtingen van de eindstrijd op 8 mei in De Kuip. ,,Het is een prachtig affiche, in ieder geval niet zo troosteloos als verleden jaar.” Ajax won de laatste editie van de KNVB beker, nadat het over twee duels sterker was dan Feyenoord.

Het was weer even wennen voor Demy de Zeeuw, om de hele wedstrijd binnen de lijnen te staan. Dat gebeurde voor het laatst op 12 december in de uitwedstrijd tegen Vitesse (0-1). Sindsdien werd de middenvelder of vroegtijdig naar de kant gehaald, of moest hij plaatsnemen op de reservebank. De speler zelf kan de keuzes van trainer Frank de Boer wel begrijpen.

Volledig fit worden

,,Het is niet altijd even makkelijk, maar het komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Iedereen is het er wel over eens dat dit niet mijn beste seizoen is”, zei een zelfkritische De Zeeuw. ,,Hoe dat kan? Ik heb het hele seizoen al met blessures te maken. Het is zaak om volledig fit te worden en het goede gevoel terug te krijgen. Dan moet het vanzelf allemaal weer goed komen.”

De Zeeuw kwam de voorbije weken veelvuldig in het nieuws vanwege het vermoeden dat hij hersenproblemen zou hebben. De middenvelder kreeg op het WK een fikse trap in zijn gezicht en haalde nadien nooit zijn oude niveau. De Zeeuw: ,,Het gaat de goede kant op met mijn gezondheid. Ik heb een hoop onderzoeken gehad en zijn in de afrondende fase. Verder wil ik er niet veel over kwijt. Ik wil me weer volledig focussen op het voetbal.”

Leidersrol

De middenvelder wil niet alleen zijn basisplaats terug, maar wil ook een dragende speler worden in het team. ,,Dat moet ik van mezelf eisen. Met de leeftijd en ervaring die ik heb, moet ik een belangrijke speler zijn. Ik moet eigenlijk een beetje de leidersrol op me nemen.”

Zijn matige spel bij de Amsterdammers, kostte De Zeeuw ook zijn plek in het keurkorps van Bert van Marwijk. ,,En dat is logisch”, erkent De Zeeuw. ,,Als je hier niet speelt, dan ook bij het Nederlands elftal niet. Eerst moet ik hier maar eens op mijn oude niveau komen en dan pas weer denken aan Oranje.”

Bron: Voetbal.nl                        Foto: afdb.nl – BJMa