Zondag mogen er bij FC Utrecht-Ajax definitief geen uitsupporters aanwezig zijn. Het is de Supportersvereniging Ajax (SVA) niet gelukt om via een kort geding af te dwingen dat er wel Ajax-fans aanwezig mogen zijn in Utrecht. De rechter is uiteindelijk mee gegaan in het argument dat het weren van uitsupporters de ‘minst slechte optie’ is, omdat de openbare orde en veiligheid gewaarborgd moeten worden.

Thomas van Vugt, advocaat van de SVA, laat aan Ajax Life weten: “Natuurlijk is het teleurstellend dat het uitvak zondag nu definitief leeg is, maar het is goed om in het vonnis te lezen dat de rechter de frustratie van de Ajaxsupporters heel goed begrijpt. Uiteindelijk heeft de veiligheid de doorslag gegeven. Door de verspreiding van de Bunnikside-supporters vreest de rechter voor de veiligheid in het stadion.”

Van Vugt vervolgt: “Dit soort kort gedingen zijn per definitie lastig, omdat de rechter niet snel op de stoel van de burgemeester gaat zitten. Toch heeft deze uitspraak grote juridische waarde, omdat de rechter voor het eerst heeft geoordeeld dat de Supportersvereniging Ajax een zogenoemde ‘belanghebbende’ is. Dat is voor eventuele toekomstige rechtszaken zeer positief.”

Voorzitter van de SVA Daniel Dekker vindt het teleurstellend. “We hebben het voortdurend over normalisatie en respect bij het voetbal. Mensen misdragen zich met verschrikkelijke spreekkoren in het stadion. De regel zou moeten zijn dat een wedstrijd dan wordt stilgelegd. De KNVB heeft nu achteraf een straf opgelegd. FC Utrecht negeert de straf, de gemeente steunt dit en nu deze uitspraak van de rechter. Spreekkoren uit stadions weren is dus een regelrechte farce. Wanneer het er echt op aankomt, kijkt iedereen weg. Het is de omgekeerde wereld.”