© Proshots

Ajax kende zaterdagavond een valse start in de Eredivisie. De Amsterdammers verloren op bezoek bij Heracles Almelo. Matthijs de Ligt baalt vooral van de eigen organisatie na de 0-1-voorsprong. “Als je de eerste wedstrijd van het seizoen speelt en je verliest die met 2-1, dan is dat een flinke domper. We komen 1-0 voor en hadden veel meer kansen om te scoren, maar na die 1-0 lopen we allemaal uit positie waardoor we niet meer georganiseerd konden spelen. Vervolgens counteren ze twee keer goed. We wisselden aanvallend, dat is een strijdplan waar voor je kan kiezen. Vandaag pakte dat verkeerd uit, misschien dat het de volgende keer anders uitpakt. Vandaag is het niet goed uitgepakt”, vertelt de talentvolle verdediger in gesprek met Ajax TV.

“We kregen wel veel ballen in de zestien van Heracles, maar waren telkens zelf net te laat bij de bal. Als je niet scoort tegen dit soort ploegen, dan blijven ze er in geloven. En daardoor wordt het lastiger.” Uiteindelijk zo lastig dat Ajax achter de feiten aan liep in de slotfase. “Dit komt wel hard aan. De eerste wedstrijd van het seizoen wil je goed beginnen en dat is nu niet aan de orde. Daardoor moet je in de achtervolging en dat is nooit fijn. Maar dat is nu eenmaal zo. Vorig seizoen haalden we volgens mij in de eerste drie wedstrijden vier punten en aan het einde van het seizoen kwamen we die punten te kort om kampioen te worden. Dat wilden we dit jaar voorkomen, maar dat is niet gelukt en dat is een flinke domper.”

Vlak voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat Davinson Sánchez niet met de selectie zou afreizen naar Almelo. De Colombiaan zou niet volledig gefocust zijn op de wedstrijd. “Je hebt van te voren een plan en daar is Davinson ook onderdeel van. Als je voor de wedstrijd hoort dat hij wegvalt dan is dat balen, maar je moet uiteindelijk gewoon de wedstrijd spelen. Het is hoe je het ook went of keert een valse start van het seizoen; we zijn uit de Champions League en verliezen de eerste competitiewedstrijd. Komende donderdag zouden we het een klein beetje goed kunnen maken, maar het is nog steeds een valse start.”