Matthijs de Ligt blikt met de NOS terug op 2017. Een bewogen jaar met hoogte- en diepte punten. De periodetitel van Jong Ajax (februari), zijn debuut in Oranje (maart), de Europa League finale (mei) en het drama van juli komen voorbij. Bij dat laatste krijgt het talent kippenvel en rillingen als hij daar aan terug moet denken.

“Dat heeft heel veel pijn gedaan bij iedereen. Het gemis voelt iedereen nog steeds. Hij had er nu ook gewoon kunnen staan. Niet per se als voetballer. Maar als een gezond mens had hij gewoon bij ons kunnen zijn. Dat is wel iets wat ontzettend moeilijk is.”

8 juli
“Klaas-Jan Huntelaar riep gelijk dat Nouri z’n tong had ingeslikt. De dokter kwam erbij, maar het duurde maar en duurde maar. Op een gegeven moment kwam de ambulance erbij en toen kwam het moment dat we allemaal beseften dat het niet goed was. Het duurde zó lang… Uiteindelijk waren we wel opgelucht dat hij in de helikopter lag en snel kon worden weggebracht. We hoorden dat z’n hart nog werkte en we hadden ook echt het idee dat het goed kwam. Dat was rustgevend. Met die gedachte verlieten we ook het trainingskamp in Oostenrijk.”

14 juli
Op 14 juli werden de spelers na een training bijeen geroepen. “Na het trainen werd gezegd: jongens naar boven. Met kicksen aan en alles. Dat gebeurt normaal nooit. Toen had ik al wel een vermoeden, maar het kon natuurlijk ook goed nieuws zijn. Ik kwam binnen en ik zag onze teammanager heel hard huilen. Ik dacht: dit is niet goed. Iedereen zat te schelden toen we hoorden wat er was. Hoe kon dit nou gebeurd zijn?”

Het afgelopen halfjaar was hectisch en werd afgewisseld met goede en slechte resultaten. “De slechte prestaties hebben er wel mee te maken. Ik vind niet dat het onderschat wordt door de buitenwereld. Ik denk dat iedereen wel weet hoe zwaar het voor ons is. Iedereen was er helemaal kapot van. Ik heb trainers zien huilen van wie ik dacht dat ze niet konden huilen. Het is heel moeilijk om door te gaan met je sport.”