Matthijs de Ligt baalt van de 2-1 nederlaag van Ajax. De 18-jarige verdediger zag dat zijn ploeg het moeilijk had met het verdedigende spel van Utrecht, maar ook met zichzelf. “We verliezen thuis van Utrecht, dat kan natuurlijk niet. Ze stonden heel compact met vijf verdedigers en dan moet je in een hoog tempo spelen om er door heen te komen. En dat hebben we niet goed genoeg gedaan. We begonnen de eerste vijf minuten gewoon heel slap. Kregen in die fase drie grote kansen tegen. Dan weet je dat het moeilijk wordt om er onder uit te komen. Na twintig á dertig minuten pakten we de draad langzaam op en kregen we ook wat kansen. Maar in de tweede helft creëerden we slechts twee of drie echt goede mogelijkheden. Nu viel de goal niet en dan valt hij uiteindelijk aan de andere kant”, vertelt het talent aan Voetbal International.

“Een plan is er wel degelijk. Alleen wordt het plan nog niet dusdanig uitgevoerd dat we wedstrijden makkelijk kunnen winnen”, vervolgt hij. “Daar werken we hard aan, maar er zal nog wel flink aan geslepen moeten worden.”

Ajax lijkt de laatste weken nauwelijks met een vaste basis te spelen. Dat kan je negatief uitleggen, maar ook positief. “Het liefst speel je natuurlijk in een vaste formatie, maar het is ook een teken dat er op meerdere posities een aantal jongens het erg goed doen. Dus het kan een zwakte zijn, maar ook een sterkte. Ik vind het moeilijk om te oordelen of het nou goed of slecht is. We weten dat de vervanger ook een hoog niveau kan halen. Daar boorduren we op voort. Het is niet per se moeilijker om zonder vaste basis te spelen.”