© Proshots

Matthijs de Ligt kijkt in zijn blog op Ajax.nl terug op een geweldige periode. De pas 17-jarige verdediger debuteerde afgelopen maand in Ajax 1 en scoorde volgens traditie bij zijn debuut. “Er ligt weer een drukke periode achter ons, eentje waar ik met een goed gevoel op terugkijk. Natuurlijk sprongen mijn debuut en goal in Ajax 1 eruit. Ik heb de wedstrijd in een soort van roes beleefd.”

“Ik weet nog goed dat ik op dinsdag, een dag voor de wedstrijd, in de kamer van Peter Bosz werd geroepen”, vervolgt hij. “Hij gaat me vast vertellen dat ik niet bij de selectie zit en bij Jong Ajax moet aansluiten, dacht ik. Maar het pakte heel anders uit. De trainer vertelde dat ik in de basis zou starten tegen Willem II. In de basis? Het drong op dat moment nog niet echt tot me door. Eigenlijk gebeurde dat pas ná de training die we eerst nog hebben afgewerkt.”

De Ligt genoot enorm van zijn debuut in het eerste, maar kijkt inmiddels alweer vooruit. “Het is een cliché, maar je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Ik moet proberen het elk duel te laten zien: of het nu de A1, Jong Ajax of Ajax 1 is. Maar het spreekt voor zich dat mijn debuut tegen Willem II absoluut naar meer smaakt.”

“Het is allemaal sneller gegaan dan verwacht. Op mijn zeventiende debuteren, dat had ik nooit durven denken. Als je dit vóór het seizoen had gezegd, had ik direct getekend. Het is natuurlijk de droom van iedere jeugdspeler om in het eerste te mogen spelen. In het begin heb je daar nog geen besef van. Dan ligt de focus op lekker voetballen. Maar naarmate je ouder wordt, verandert dat. Eigenlijk vanaf de B1 kreeg ik het gevoel dat er misschien wel een toekomst bij Ajax voor mij was weggelegd. Er wordt ook over je gepraat. Natuurlijk moet je je van dat laatste niet teveel aantrekken, maar het doet wel wat met je. Zeker als jonge speler”, besluit hij.