Matthijs de Ligt had niet verwacht dat PSV zo verdedigend zou spelen als zondag tegen Ajax. De Eindhovenaren lieten Ajax tot ver op de eigen helft komen. “Ik had wel verwacht dat ze wat aanvallender zouden gaan spelen dan dit. Als zij zouden winnen zou het gat 13 punten worden. Ik was wel verrast dat zij zó ver naar achteren speelden. In de eerste helft hielden we de bal goed in de ploeg en werden ze vermoeider. Dat zag je in de tweede helft. Dat is wat we willen. De tegenstander in de eerste helft kapot spelen en in de tweede helft toeslaan. Dat hebben we goed gedaan”, zegt het talent voor de camera van Voetbal International.

Ajax trad tegen PSV wederom met Frenkie de Jong in de basis aan. De middenvelder speelde als inschuivende centrale verdediger, waardoor er een extra man op het middenveld kwam. “Voetballend kunnen we het onze tegenstanders heel erg lastig maken. Zeker met vier man op het middenveld. Als het allemaal goed in elkaar valt, dan staan we verdedigend ook goed. Vandaag is dat wel gebleken.”

De 3-0-zege op PSV kan misschien hard zijn aangekomen bij de Eindhovenaren, hoopt De Ligt. “Wellicht dat ze nu een mindere fase in gaan. Deze nederlaag zou wel kunnen gaan meespelen. Wij mogen zeker geen misstap meer begaan. Daar zijn we ook van op de hoede. Als we zo spelen, dan kunnen we van iedereen winnen. Aan ons de zaak om dat nu te gaan laten zien.”