© Proshots

Ajax speelt morgen tegen PEC Zwolle. Eén van de opties is om tegen de Zwollenaren met Kasper Dolberg én Klaas Jan Huntelaar te spelen. Dit heeft automatisch gevolgen voor de rest van het elftal. De verdediging bestaat op deze manier maar uit drie man. Matthijs de Ligt maakt het niet zoveel uit, zo laat hij weten aan FOX Sports. “Ik weet dat we het allebei kunnen, zowel met vier als met drie verdedigers. We worden hier in de jeugd van Ajax opgeleid om soms ook met drie man achterin te spelen, dus het systeemverschil is een verandering. Maar ik denk dat we het allebei kunnen.”

“Aan het begin van het seizoen hebben we het er wel met elkaar over gehad dat we meerdere systemen willen kunnen toepassen”, vervolgt het talent. “Daar hebben we in het begin van het seizoen zeker op getraind. Dat doen we nu ook nog wel regelmatig. We proberen er meerdere systemen in te slijpen. Daar zijn we nu ook nog mee bezig.”

Ajax kreeg vlak voor de interlandbreak een forse tik te verwerken in Rosenborg. De Amsterdammers spelen dit jaar geen Europees voetbal. De Ligt heeft de knop al enigszins kunnen omzetten. “Ja, ik heb de knop wel omgezet. Geen Europees, dat is echt verschrikkelijk balen. We moeten door en ik heb het aangegrepen om meer te gaan trainen om van daaruit naar een hoger niveau te komen. Het kampioenschap en de beker zijn de doelen voor dit seizoen. Bij Ajax moeten die prijzen eigenlijk altijd worden behaald, dus dat zal dit jaar niet anders zijn.”